Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Vozači satima na cesti zbog “uskog grla” kod Zadra

15.07.2016. 22:00
Vozači satima na cesti zbog “uskog grla” kod Zadra


Čestitam svima koji su poslušali naša upozorenja i odustali od putovanja, a one koji su krenuli, čeka dugačak, dugačak put, gdje god da su se uputili, čekat će u kolonama, dugačkim i po čak 50 kilometara, koje su praktički nepomične, kazao je poznati glas Irene Belamarić iz Hrvatskog autokluba. Olujna bura još je u petak paralizirala prometnice iz unutrašnjosti prema moru, i to uoči vikenda kad se očekivao impozantan broj turista. Po čemu će pamtiti Hrvatsku? Po ljepoti mora, ljubaznim domaćinima, odličnoj hrani, vrhunskim vinima…., ili po buri i satima provedenima u koloni na cesti? Olujnu buru nitko nije naručio i protiv sila prirode teško se može boriti. No, je li se moglo nešto učiniti?
– Jasno je da ne možemo utjecati na vremenske neprilike na koje danima upozoravaju nadležne institucije. Uzimajući u obzir količine turista koji nam se slijevaju na Jadran i meteorološke neprilike koje nisu uobičajene za ovo doba godine, pozivamo sve da budu što pažljiviji i strpljiviji u vožnji i da sigurno stignu u odredišne destinacije. Vjerujemo da će se u narednim danima vremenske prilike poboljšati i da će naši gosti moći u potpunosti uživati u zasluženim odmorima, poručuju iz Ministarstva turizma. U Hrvatskim autocestama, pak, kažu da posljednjih dvanaest godina nije bilo ovakve bure koja puše 150 kilometara na sat.
 – Dio kod Svetog Roka je velika čistina i postoji velika mogućnost za prevrtanje vozila i ne možemo preuzeti tu odgovornost da pustimo vozila odjedanput, ne možemo ništa drugo učiniti nego puštati vozila po jednoj traci, i to da sporo voze, jer s brzinom raste mogućnost od prevrtanja. Najbolja zaštita od prevrtanja je dok vozila stoje, kazali su nam iz HAC-a. Mislili su da će bura oslabjeti jučer, ali ona je puhala istim tenzitetom.
Kolona vozila na Svetom Roku je bila dugačka 50 kilometara i konstantno je bila u porastu u smjeru juga, dok je u smjeru sjevera kolona počinjala kod odmorišta Nadin do Zadra 2 prema Masleničkom mostu. Odlukom policije i uz pomoć radnika HAC – Održavanje i naplata cestarine, kontrolirano su propuštali osobna vozila kako bi se smanjila prometna opterećenost.
Vozače su  savjetovali da odgode putovanje, a onima koji su ipak krenuli na put da nikako ne izlaze iz svojih vozila i da računaju na poteškoće zbog bure i gustoće prometa. Tako je  zbog jake i olujne bure praktički kolabirao cestovni i pomorski promet i nabolje su prošli oni koji su se odlučili na magistrali, koja je bila otvorena za osobna vozila.