[FOTO] Da li je požar na Zrću podmetnut utvrđivati će policija čim se stvore sigurnosni uvjeti za to

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Požar u Novalji lokaliziran
Autor: 
Marin GOSPIĆ
Požar na Zrću je lokaliziran, sada slijedi policijski očevid

Gradonačelnik Novalje Ante Dabo rekao je u utorak da se o uzroku požara na plaži Zrće zasad može samo nagađati budući da policijski očevid još nije počeo zbog vatre koja nije u potpunosti ugašena.

Dabo je pohvalio sve interventne službe i rekao da su položile test s odličnim.

"Kriza je prošla, skidam kapu do poda najprije domaćim, pa drugim otočkim vatrogascima i onima iz Zadra i Like, jer da je bila potrebna i hrabrost i nadljudski napor da se u uvjetima bure od 120 kilometara na sat zaustavi vatra i požar zadrži pod kontrolom", rekao je Dabo u izjavi za Hinu. 

Zahvalio je i stožeru civilne zaštite što su bez žrtava i ozljeđivanja uspjeli evakuirati tisuće ljudi s Fresh Island Festivala na Zrću u susjednu uvalu Katarela, a onda i do njihovih apartmana i hotela.

Vatrogasci ostaju dan i noć, moguće je da očevid krene sutra

"Još se nisu stvorili sigurnosni uvjeti da se utvrdi odakle je požar krenuo i što ga je uzrokovalo, a moguće je da će očevid biti proveden tek sutra", rekla  je glasnogovornica Policijske uprave ličko-senjske glasnogovornica Maja Brozičević. Najavila je da će na teren izaći vještaci iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" iz Zagreba.

Vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović oko 11 sati je kazao da otvorenog plamena više nema, da su vidljiva izdimljavanja na mnogim mjestima, a svi su vatrogasci i dalje na terenu.

"Najteži dio posla je odrađen, ali ostat ćemo ovdje sigurno do kraja dana i po noći, jer se sve mora do te mjere ugasiti da izdimljavanja više ne bude, kako se požar nigdje ne bi obnovio“, rekao je Ostović.

Na pitanje može li se sada reći odakle je požar krenuo odgovorio je da postoje iskustveni pokazatelji odakle je sve krenulo, ali je za to mjerodavna policija. Slično je ponovio i na pitanje sumnja li se da je požar podmetnut.

"I to će utvđivati policija. Znamo da svaki požar ima neki uzrok, prirodnu silu ili ljudski faktor i teško je sada reći, ali sam siguran da će policija utvrditi i dati službeni podatak", rekao je Ostović.

 

Tri Canadaira CL-415 sudjelovala u gašenju požara na Zrću

Nakon dva sata sudjelovanja u gašenju požara na području Novalja-Zrće na otoku Pagu u Ličko-senjskoj županiji, sva tri Canadaira CL-415 su se vratila u bazu u Zemunik, a požar koji je izbio noćas oko 1.00 sat je lokaliziran.

Tom prigodom, kapetan posade Canadaira CL-415 bojnik Tomislav Slavica rekao je kako su protuzračne snage uspjele požar staviti pod nadzor zemaljskih snaga.

“Odmah po dolasku na požarište vidjeli smo kako se požar razvijao od Zrća u smjeru Novalje. Rasplamsao se preko ceste koja vodi prema Novalji i dobro je što smo stigli u tom trenutku jer smo ga tu i zaustavili. Kasnijim djelovanjima požar smo uspješno stavili pod kontrolu zemaljskih gasitelja”, istaknuo je bojnik Slavica.

Na požarištu su Canadairi ostvarili oko 5,5 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 470 tona vode.

Podsjetimo, tri Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH u utorak, 16. srpnja 2019. godine od ranih jutarnjih sati bila su angažirana u akciji gašenja požara na području Novalja-Zrće na otoku Pagu. (Marinko Karačić)

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno