Okusi, mirisi i običaji ražanačke tradicije »servirani« stotinama posjetitelja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
U Ražancu održan drugi Festival ruralnih okusa
Cilj manifestacije je povezivanje lokalne gastronomske ponude s turističkom potražnjom na području Općine Ražanac kroz prezentaciju autentičnih lokalnih proizvoda te valorizacija običaja karakterističnih za Ražanac kao turističku destinaciju, kazao je Ante Miletić, direktor TZO Ražanac
Velimir BRKIĆ
Jela i pića bilo je za tri Ražanca

Jedinstvenim, veličanstvenim turističkim šušurom Ražanac je u nedjelju navečer bio centar »svita i okolice« dalmatinskih okusa. Drugi Festival ruralnih okusa Zeleno na plavo, jedinstveni je gastro spektakl na Jadranu uz boje, okus, miris i melodije hrvatske tradicije, u ovo je općinsko središte na južnoj obali Velebitskog kanala privukao preko 20 izlagača te na stotine posjetitelja, domaćih i fureštih.

Bogata ponuda autohtonih proizvoda

- Dajte svi sebi oduška u ovakvom lijepom ambijentu uz bogatu paletu autohtonih proizvoda i domaću dalmatinsku pjesmu, pozvao je Ante Miletić, direktor TZO Ražanac, proglasivši 2. Festival ruralnih okusa Zeleno na plavo, otvorenim.
Festival na kojem su se domaćim i stranim gostima predstavili lokalni proizvođači i njihovi proizvodi organizirala je Turistička zajednica u partnerstvu s Lokalnom akcijskom grupom Bura i Općinom Ražanac te sa sponzorima: Zadarskom županijom, Bakmazom d.o.o. i Croatia osiguranjem d.o.o.

20-ak OPG-ova

- Cilj manifestacije je povezivanje lokalne gastronomske ponude s turističkom potražnjom na području općine Ražanac. Svrha manifestacije je povećanje turističke ponude na području Turističke zajednice općine Ražanac kroz prezentaciju autentičnih lokalnih proizvoda (maslinovo ulje, vino, med i ostali finalni proizvodi iz sektora poljoprivrede) te valorizaciju običaja karakterističnih za Ražanac kao turističku destinaciju, poručio je Miletić.
Posjetitelji su mogli degustirati kunjke, srdele na žaru, slane srdele, fritule i bukovački prisnac te bogatu paletu vrhunskih proizvoda, od maslinovog ulja, vina, likera, sira i smokava do meda sa štandova 20-ak OPG-ova i sudjelovati u radionici za izradu ukrasa od lavande.

Otkriće, mješovita klapa Karamiž

Voditeljica programa bila je Ana Marušić, zadarska novinarka. Za kunjke i srdele su se brinuli Juraj, Josip i ekipa. Za veseli štimung pod dirigentskom palicom Ivice Dundovića brinuli su se KUD-ovi Fortuna iz Ražanca i Radovin iz Radovina kao i Trio Dundo (Jure i Marin Dundović, Šime Bakić).
Novoosnovana mješovita klapa Karamiž (tamaris) iz Ražanca, voditeljice prof. Magdalene Miočić, s puno žara nazočnima je dočarala dalmatinsku pjesmu zbog koje se mnogi turisti ponovno vraćaju.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno