Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Trinaest izlagača okupljenih pod sloganom »Živjeti dobro«

16.07.2019. 11:35
Trinaest izlagača okupljenih pod sloganom »Živjeti dobro«


U organizaciji udruge »Eko-Zadar« od 15. do 28. srpnja na Obali kralja Petra Krešimira IV. održava se Sajam zdrave hrane i tradicijskih proizvoda »Dani sunca«. Riječ je o 52. izdanju manifestacije koja se održava pod sloganom Živjeti dobro i koja ovaj put broji 13 izlagača.
Likeri, kozmetika, rukotvorine, suveniri…
Organizatori ističu kako će posjetitelje s jedne strane dočekati prekrasan pogled na ljepote Zadarskog kanala, a s druge izlagači: OPG Mladen Jezidžić iz Zadra s medom i pčelinjim proizvodima, OPG Aralica iz Šibenika s likerima od višanja i smokava, džemovima i kozmetikom na bazi maslinovog ulja, obrt »Ma cherie« iz Sesveta koji uz voćne rakije i likere donosi i suha ulja, OPG Branimir Knez iz Legrada s medom i proizvodima od meda, likerima i džemovima, OPG Vicencinović-Hergouth iz Gornje Gračenice s voćnima rakijama i likerima, OPG Pukljak iz Zagreba s prirodnom kozmetikom, OPG Grivičić iz Zagreba s biljnim mastima i kremama(gavez, bršljan,smilje…), a s aronijom i proizvodima od aronije OPG Šmid iz Bjelovara.
Uz med, likere, džemove i druge gastro poslastice dio sajma je i sad već tradicionalno posvećen rukotvorinama pa posjetitelji imaju priliku kupiti i proizvode proizvodnog obrta Tamikerami iz Viškova s keramičkim suvenirima i uporabnim predmetima od keramike, Domaću radinost Vranješ iz Darde s nakitom od prirodnih i recikliranih materijala, I.M.L. obrt iz Marije Bistrice s tradicijskim drvenim igračkama, Art Studio Lacani iz Zagreba s ručno rađenim nakitom i autohtonim suvenirima i po prvi put Obrt za proizvodnju i usluge Glory iz Đurđevca sa suvenirima, ukrasnim predmetima i nakitom.
Drveni leptirići, keramički suveniri…
– Zadovoljan sam. Dolazim nekoliko godina što je jasan pokazatelj da se isplati. Najbolji kupci su mi Njemci, a najbolje ide med od kadulje, nakon toga med od lavande i na kraju dalmatinski cvijetni med, ističe vlasnik OPG-a Mladen Jezidžić.
Dodaje kako ima i jedan proizvod koji drugi nemaju, a to je rakija medovača s propolisom, koja se pokazala kao kombinacija zanimljiva kupcima.
Kako su nekada izgledale igračke demonstrira Ivana Šuštić iz I.M.L. obrta iz Marije Bistrice koji proizvodi tradicijske drvene igračke.
Najbolje nam idu drveni leptirići koji klepeću kada ih gurate, a nakon njih frulice, izdvaja Ivana Šuštić.
Igračke koje broje i autiće, i vlakove, i konjiće, i razne kutijice… gospođa Šuštić radi na licu mjesta, što je atraktivno za vidjeti.
A atraktivan je bio za vidjeti i štand Dalibora Krašovca Tamikerami iz Viškova s keramičkim suvenirima i uporabnim predmetima od keramike. Krašovac ističe da je zadovoljan, da najviše idu magneti, nakon njih šalice s tim da su mu najbolji kupci Talijani koji izabiru proizvode od raku keramike, a nakon njih su Englezi koji se odlučuju za šalice.