Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Božinović: Više od 96 posto građana se pridržava epidemioloških mjera

16.07.2020. 10:34


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je u četvrtak kako je nadzorom utvrđeno da se više od 96 posto građana, poslodavaca i organizatora događanja pridržava propisanih epidemioloških mjera.
“U ovom smo razdoblju intenzivirali nadzor nad provedbom propisanih mjera i preporuka i možemo konstatirati da se građani, ali i poslodavci te organizatori raznih događaja u najvećoj mjeri pridržavaju propisanih mjera, nekih 96,8 posto”, istaknuo je Božinović na sjednici Vlade.
U proteklom su tjednu na razini države lokalni stožeri u suradnji s policijom i Državnim inspektoratom proveli ukupno 9757 nadzora te je utvrđeno 317 nepravilnosti, što čini 3,2 posto, izvijestio je.
U nadzor su se uključili inspektori Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koji provjeravaju pridržavaju li se prijevoznici i putnici epidemioloških mjera u javnom gradskom, međugradskom i pomorskom prijevozu.
Božinović je apelirao na odgovorno ponašanje i svijest građana jer nije namjera uvesti sankcije i daljnja ograničenja, već je cilj normalno funkcionirati i pozitivnim primjerima osigurati funkcioniranje gospodarstva i života.
Također, cilj je da u Hrvatskoj sigurno borave domaći i strani turisti, trenutno imamo 492.000 turista, od čega 85 posto stranih.


U luke mogu uplovljavati brodovi do 200 putnika, proširena odluka o nošenju maski
Nakon analize stanja epidemiološke situacije, Nacionalni stožer civilne zaštite u prethodnih tjedan dana donio više odluka ili selektivnih mjera, podsjetio je Božinović.
Donesenim odlukama omogućeno je da u morske luke i luke unutarnje plovidbe mogu uplovljavati putnički brodovi koji su na kružnim putovanjima s najviše 200 putnika, a prije ih je bilo 40.
Uvedena je nužna mjera nošenja maski, koje su od 13. srpnja dužni koristiti zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, te vozači i ostali zaposlenici u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnici u javnom prometu, što uključuje i taksi vozila.
Masku su dužni nositi i zaposlenici u trgovinama, kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama, zaposlenici u ugostiteljstvu koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela i pića te druge osobe koje je na to posebnim uputama obvezao HZJZ.
Od jučer se ta odluka proširila i na zaposlenike trgovačkih društava, ustanova i institucija koje rade sa strankama te na stranke koje dolaze kod njih, kao i na zaposlenike u uslužnim djelatnostima u kojima se dolazi u bliski kontakt s klijentima.
Uvedena je mjera za organizacije okupljanja na kojima je prisutno više od 100 sudionika, kojom se od organizatora traži dostavljanje prethodne obavijesti i čuvanja popisa sudionika u slučaju da se netko zarazi na tom događaju, kako bi se olakšao rad epidemiološkoj službi.
Produžen je i rok primjene odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza do 31. srpnja.