PONOS ZADRA Genijalci iz MIOC-a studirat će matematiku, fiziku i medicinu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Duje Grgić, Matea Radov i Katarina Arbanas izvrsni na maturi
Katarina i Duje na državnoj maturi su sve obavezne predmete A razine položili s peticom, dok je Matea ispit iz matematike A razine riješila 100 posto, a kao još jedna zanimljivost nameće se činjenica da su njih troje učenici istoga razreda. Oni će na jesen preseliti u Zagreb kada će postati članovi akademske zajednice
Zvonko KUCELIN
Duje, Matea i Katarina zahvalili su razrednici Sanji Vlahović i svim profesorima koji su također zaslužni za njihov uspjeh

Katarina Arbanas, Matea Radov i Duje Grgić, maturanti Gimnazije Franje Petrića, ove godine mogu uživati u dugom toplom i bezbrižnom ljetu jer su zahvaljujući izvanrednim rezultatima na državnoj maturi već praktički upisani na fakultete koje su odabrali te mirno mogu čekati početak studiranja, nove faze u životu.
Naime, Katarina i Duje na državnoj maturi su sve obavezne predmete A razine položili s peticom, dok je Matea ispit iz matematike A razine riješila 100 posto, a kao još jedna zanimljivost nameće se činjenica da su njih troje učenici istoga razreda. Oni će na jesen preseliti u Zagreb kada će postati članovi akademske zajednice.
Imali smo priliku naći se s troje genijalaca te popričati o dojmovima s državne mature, ali i o planovima za budućnost.

Matematika A razine bez greške

- Moj prvi odabir je bio medicinski fakultet u Zagrebu na koji sam se u konačnici i upisala. Od malena sam htjela biti liječnica, a ta se želja samo pojačavala kad sam upoznala predmete kao što su kemija i biologija. Kad smo počeli učiti čovjeka, shvatila sam da to definitivno želim raditi, rekla nam je Katarina. Na pitanje kako se pripremala za državnu maturu te je li joj bilo teško rekla je kako je jedan dio predmeta učila sama, dok je za drugi radila s profesorima.
- Državna matura nije bila toliko teška, koliko je sve skupa bilo stresno. Ispit iz hrvatskog jezika je bio najgori jer je bio prvi pa nismo znali što nas čeka i kako će to izgledati. Ali, kako je vrijeme odmicalo, tako je postajalo sve lakše i stres se smanjio, rekla nam je Katarina koja je skromno priznala kako nije očekivala ovakve rezultate te kako je sve ispalo bolje nego što je zamišljala.
Matea Radov jedna je od rijetkih u Hrvatskoj koja je riješila ispit iz matematike A razinu bez greške.
- Nije mi bilo teško polagati matematiku na državnoj maturi jer sam išla na natjecanja iz matematike. Osim toga, pripremala sam se učeći iz različitih zbirki, ali i starih državnih matura te sam znala otprilike što me čeka. Nakon srednje škole planiram upisati fiziku jer mi je ta grana znanosti jako zanimljiva. Kroz srednju školu sam išla na natjecanja iz fizike i što sam ju više učila to mi je postajala zanimljivija. Definitivno bih se htjela baviti istraživačkim radom, ali ima još vremena, rekla nam je Matea Radov pred kojom je zasigurno svijetla budućnost.
Istaknula je kako ljubav prema fizici traje već duže vrijeme no da je na početku mislila studirati matematiku. Međutim, kako je počela učiti fiziku, ona joj se više svidjela jer je može bolje primijeniti te je to postao konačan odabir.

Plivanje, bicikliranje i glazba

I Duje Grgić je na maturi sve obavezne predmete položio s peticom te se sprema za PMF u Zagrebu.
- Matematika me oduvijek zanimala kao područje znanosti, ne znam zašto je to tako, ali jest. Smatram kako u matematici nema granica i može se stalno proširivati istraživanje. Zanima me statistika i analitika, posebno u sportu, počeo nam je govoriti o svojoj ljubavi prema matematici ovaj darovit učenik, ali i sportaš koji se za državnu maturu spremao rješavajući brojne zadatke, ali i kontinuiranim radom kroz cijelo školovanje. Naime, Duje već godinama pliva te je kroz srednju školu uspio redovito trenirati, ali i učiti. Govori nam kako se dvoumio oko upisa na PMF ili na Kineziološki fakultet, ali je u razgovoru s profesoricom zaključio kako mu ipak matematika više leži i kako mu je zanimljivija te je to odabrao. Ipak, nada se kako će se i dalje nastaviti baviti plivanjem ili se na neki drugi način uključiti u plivanje.
Na pitanje kako je uspio i učiti i odlaziti na treninge rekao je kako je to samo stvar dobre organizacije vremena.
- Od sedmog razreda osnovne mi je počeo intenzivniji ritam treniranja i učenja koji se nastavio i u srednjoj školi. Naime, znao sam otići na jutarnji trening u 6.30, trenirati do 7.30, potom otići u školu. Nakon škole opet sam znao ići na trening, trenirati sat i pol ili dva, te bih tek oko 18 sati dolazio doma, jeo te učio, ispričao nam je ubojiti tempo koji ga je naviknuo na rad i disciplinu. Smatra kako mu je plivanje mnogo pomoglo oko matematike jer je imao tempo i rokove koje je morao ispoštovati te se naviknuo na stalan rad.
I Katarina i Matea slobodno vrijeme uglavnom provode na svježem zraku, te Katarina biciklira i sudjeluje u brojnim biciklijadama, dok je Matea išla u glazbenu školu, pa kad stigne svira klavir ili gitaru.
Njih troje su zahvalili razrednici Sanji Vlahović na trudu i radu kroz četiri godine koje je bila s njima te ističu kako su i svi profesori također zaslužni za ovaj uspjeh.
Na pitanje kako planiraju provesti ljeto odgovorili su kako će raditi, ali i uživati, kupati se i družiti, a to su svakako i zaslužili.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 2.4 (7 glasova)

Komentari

Slika korisnika ZDPARTIZAN
Bravo ! Čestitam
Slika korisnika SandraPusicac
Opipljivo svjedočenje Kako sam dobio zajam Pozdrav svim građanima Hrvatske i šire Moje ime je gospođica Sandra Pusica. Ovdje sam da dam opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobio zajam od 150000 eura od pouzdanog zajmodavca zvanog gospođa Dora Wealth, dobio sam zajam od 2% kamate, ona daje i sve vrste kredita poput osobnih zajmova, dugoročnih zajmova, poslovnih zajam i kratkoročni zajam itd. Ako vas zanima zajam, možete se sigurno obratiti izravnom e-mailom na: dorabogatstvofinancijskoulaga@yahoo.com Hvala vam na vašem vremenu dok čitate.
Slika korisnika SandraPusicac
Opipljivo svjedočenje Kako sam dobio zajam Pozdrav svim građanima Hrvatske i šire Moje ime je gospođica Sandra Pusica. Ovdje sam da dam opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobio zajam od 150000 eura od pouzdanog zajmodavca zvanog gospođa Dora Wealth, dobio sam zajam od 2% kamate, ona daje i sve vrste kredita poput osobnih zajmova, dugoročnih zajmova, poslovnih zajam i kratkoročni zajam itd. Ako vas zanima zajam, možete se sigurno obratiti izravnom e-mailom na: dorabogatstvofinancijskoulaga@yahoo.com Hvala vam na vašem vremenu dok čitate.