Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

UHIĆEN DILERSKI DVOJAC U bijegu teško ozlijedili policajca, zaplijenjena droga vrijedna više od 450.000 kuna

16.07.2020. 13:37


Policijski službenici Odjela kriminaliteta droga Službe kriminalističke policije PU zadarske u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom u Zadru uhitili su dvojicu dilera B.P. (32) i A.A. (48), preprodavače heroina i kokaina, a u ovoj akciji zaplijenjeno je 1043,2 g heroina te 34,6 g kokaina. Ukupna vrijednost oduzete droge procjenjuje se na više od 450.000 kuna. Zaplijenjena droga pristigla je iz istočnih država u okruženju, nije najveće čistoće, ali je, kako doznajemo, jedna od čistijih koje se raspačavaju u narko svijetu, a njezina količina ili aktivna tvar uzrokuje smrt kod konzumenata. Obojica uhićenika su od ranije poznati policiji zbog kaznenih djela vezanih uz zlouporabu opojnih droga.


U bijegu vozilom nanio teške ozljede policajcu
Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je 32-godišnjak radi daljnje preprodaje i ilegalne zarade nabavio veću količinu heroina kojeg je na zadarskom narkotržištu posredstvom 48-godišnjaka distribuirao niže rangiranim dilerima i konzumentima, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Bore Mršić, voditelj Službe kriminalističke policije PU zadarske.
– U utorak oko 14 sati na gradskom predjelu Brodarica, policijski službenici su uočili 32-godišnjaka na motociklu, u trenutku dok je 48-godišnjaku koji se nalazio u svom vozilu predao paketić s heroinom, nakon čega se s motociklom udaljio, dok su policijski službenici službenim vozilom zaustavili vozilo kojim je upravljao 48-godišnjak. Radi uhićenja i pronalaska droge inspektori Odjela za droge prilaze k vozilu drugoosumnjičenog koji se oglušio o policijske naredbe te naglo startao s vozilom s ciljem bijega. Tom prilikom s vozilom odbacuje policijskog službenika Odjela za droge, nakon čega s vozilom udara u drugo policijsko vozilo s kojim mu je bio zaprijećen bijeg, a odmah potom na mjestu događaja uz uporabu sredstava prisile biva uhićen, istaknuo je Mršić.
Udareni policijski službenik sa zadobivenim teškim tjelesnim ozljedama zadržan je na bolničkom liječenju u OB Zadar te je u fazi oporavka, dok je na oba vozila učinjena znatna materijalna šteta.
– Naknadnom pretragom osumnjičenikovog vozila pronađen je paketić s 32,1 g heroina, a iz torbice je dragovoljno izručio dva paketića s 0,5 i 0,6 g heroina kao i novčani iznos od 3.900 kuna. Odmah potom na adresi prebivališta uhićen je i prvoosumnjičeni koji je pritom pokušao odbaciti paketić s 2 g kokaina. Pretragom stana 32-godišnjaka, izvršenom po nalogu suca istrage Županijskog suda u Zadru pronađeno je i oduzeto ukupno 1003,6 g heroina, 32,6 g kokaina, 40 g bijele praškaste tvari za miješanje s drogom radi povećanja mase te digitalna vaga za precizno mjerenje i novčani iznos od 8.000 kuna pribavljenih preprodajom droge. Osim toga, po nalogu suca istrage izvršena je pretraga stana kojeg koristi 48-godišnjak, u kojem je pronađeno i oduzeto 6,5 g heroina i tri bočice metadonske otopine, istaknuo je Mršić.


Dvojac iza rešetaka
Djelatnici PU zadarske osnovano sumnjaju kako je u vremenskom periodu od 20.6. do 14.7. ove godine 48-godišnjak, radi preprodaje konzumentima i sitnim preprodavačima te radi ilegalne zarade od 32-godišnjaka, preuzeo minimalno 520 g heroina i 6 g kokaina, tako što je u minimalno 16 navrata na različitim lokacijama u Zadru, preuzimao heroin u količinama od 30 do 50 g, a kojeg bi potom raspizavao i dalje prodavao.
Jučer u poslijepodnevnim satima nakon završenog kriminalističkog istraživanja oba osumnjičenika predani su pritvorskom nadzorniku, a Općinskom državnom odvjetništvu, protiv obojice podnesena je kaznena prijava zbog kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama, a protiv drugooptuženog i zbog kaznenog djela Prisila prema službenoj osobi.
Nakon što su ispitani na Općinskom državnom odvjetništvu kod suca istrage Županijskog suda u Zadru održano je ročište na kojem im je određen istražni zatvor.
 
 




Pronađeno mrtvo tijelo 40-godišnjaka u stanu na Bilom Brigu
 
S konzumacijom droga povezuje se i jučerašnja smrt 40-godišnjeg (M.P.) koji je pronađen mrtav u stanu na Bilom Brigu u Zadru zbog čega je u službenim prostorijama policije u tijeku kriminalističko istraživanje nad 48-godišnjim vlasnikom stana (T.B.) u kojemu je pronađen preminuli, kao i nad 34–godišnjakinjom koja se nalazila u njihovom društvu. To je treća smrt uzrokovana predoziranjem u ovoj godini.
Prema nalogu Županijskog državnog odvjetništva provest će se obdukcija tijela 40-godišnjaka i vještačenja radi točnog uzroka smrti, a policijski službenici u ovom trenutku ne mogu ovaj slučaj povezati s radnjama uhićenog dvojca.