Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Brnajc: Uz kontrole, pridržavanje mjera i cijepljenje, sezona i dalje može biti dobra

16.07.2021. 10:45


Turista je trenutno u Hrvatskoj 730 tisuća, čime je srpanj do sada dosegao 75 posto turističkog prometa iz srpnja 2019., a uz redovne kontrole događanja, odgovorno ponašanje, cijepljenje i pridržavanje svih mjera možemo i dalje imati dobru sezonu, izjavila je u petak ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.
Odgovarajući na pitanja novinara znači li to što je Hrvatska sa zelenog prešla na narančasto na ECDC "korona karti" da će sezona možda završiti i ranije nego lani, ministrica je uoči sjednice Vlade rekla da je učinjeno sve kako se to ne bi dogodilo.
"Promet u srpnju pokazuje da nam je sezona krenula izuzetno dobro, napravili smo sve predradnje i po županijama u obilascima i apelirali da se svi pridržavaju mjera i da se kontroliraju događanja. Izuzetno mi je žao da smo sada narančasti, što možemo shvatiti i kao dobru opomenu, ali vjeruem da uz jače kontrole i pridržavanje mjera možemo to preokrenuti da opet budemo zeleni", dodala je Brnjac.
Naglasila je da nije ni za kakve zabrane, ali da treba uvesti jače kontrole po lokalnim sredinama, i da to trebaju učiniti oni sami jer i bolje znaju što se događa na njihovom području, dok je na pitanje novinara ima li već danas nekog negativnog efekta od tog što smo "narančasti" i jesu li neke zemlje već odredile neka ograničenja za svoje građane ako idu u Hrvatsku, odgovorila da nisu.
"Još jednom apeliram da se ljudi cijepe, budu odgovorni, ne samo zbog sezone, nego i zbog nas samih i zdravlja naših bližnjih, a moramo razmišljati i za jesen, da nam djeca idu u školu i da kontinent nastavi raditi bez ograničenja", poručila je ministrica.
Ponovila je i da cijelo vrijeme razgovaraju i o izmjenama na ECDC karti, da se Hrvatska gleda po županijama a ne da cijela obala bude jedna zona, za što se pisalo i ministrima unutarnjih poslova u EU, ali je i upozorila da "ako brojke rastu, ni izmjene na toj karti neće biti dobro za dolaske turista".