Donesena tri UPU-a gospodarskih, turističkih i građevinskih zona, dio oporbe napustio sjednicu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Na prvoj radnoj sjednici Gradskog vijeća održana rasprava o 23 točke dnevnog reda
Najznačajnije odluke u svezi novih urbanističkih planova uređenja zona vijećnici su donijeli rezultatom 7:3. Riječ je o UPU sjeverne zone gospodarske namjene iznad državne ceste D8, UPU zone ugostiteljske namjene (T2) na Putu Solina, te o UPU za cjelovito građevinsko područje na torovima Torovima, odnosno o Kosi-Istok i Kosi-Zapad. Putem konferencijskog video kanala UPU-e su obrazlagali njihovi izrađivači iz Zagreba i Splita
Velimir BRKIĆ
Sjednica GV-a u Kulturnom centru

Pod predsjedanjem Ivane Stamičar u multimedijalnoj dvorani Kulturnog centra, iznad nove Gradske knjižnice u poznatijem Pučkom učilištu, održana je prva radna sjednica novog Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru.
Vijećnik Leo Zorica (kandidacijska lista grupe građana Leo Zorica) kao i u prethodnom sazivu Vijeća tražio je objašnjenje zašto se sjednice održavaju u rano jutro s početkom u 8 sati a ne navečer: »jer više gradskih vijećnika rade u prvoj smjeni za vrijeme sjednice te ne mogu ni sudjelovati na istima«.

Sjednicu napustila dva oporbena vijećnika

- Većini vijećnika odgovara sjednica ujutro, a tko je znao da neće moći dolaziti na jutarnje sjednice nije se ni trebao kandidirati za vijećnika Gradskog vijeća, odgovorila je Stamičar.
Na sjednici je nazočilo 12 od 13 vijećnika, svoj nedolazak opravdala je vijećnica Josipa Pribilović (HDZ). Međutim, već na prvoj od 23 točke dnevnog reda, na aktualnom satu, sjednicu su napustila dvoje vijećnika s kandidacijske liste grupe birača Ante Fuzul, Robert Pelicarić i Mišel Tepša.
Osim gradskih vijećnika na sjednici su uz gradonačelnika Ivana Kneza nazočili i Suzana Horvat Kolanović, Ana Nimac i Hrvoje Raspović, djelatnici Gradske uprave. Putem konferencijskog kanala, videokonferencijom Zoom, na sjednici su nazočili gradska pročelnica Drina Bešenić te Renata Mršić i Davor Ivanović, službenici Jedinstvenog upravnog odjela, kao i Darko Banić, zapovjednik JVP Biograd.

Elektroničko objašnjavanje UPU-a

Najznačajnije odluke donesene su u svezi novih urbanističkih planova uređenja zona koje su putem konferencijskog video kanala detaljno obrazlagali i na vijećnička pitanja odgovarali: Mario Pezelj iz tvrtke ARHEO d.o.o. Zagreb, Srđan Šegović iz tvrtke ARCHING-Studio d.o.o. Split, te Ivan Mucko iz tvrtke Arhitektonski Atelier Deset d.o.o. Zagreb.
Uglavnom sve pa i navedene odluke donosile su se sa sedam HDZ-ovih glasova za, dok su Ratko Krstinić (SDP), Ante Fuzul i Leo Zorica bili u kombinaciji protiv ili suzdržani.
Kod UPU-a sjeverne zone gospodarske namjene sjeverno od državne ceste D8 su predviđeni zabavno-edukacijski park u sklopu kojeg se planira izgraditi zvjezdarnica, sportsko-rekreativni sadržaji, otvorene pozornice za kulturno-umjetničke prirode, sunčana elektrana, proizvodni i prerađivački pogoni, poslovni, uredski, ugostiteljski sadržaji, građevine zanatskih i servisnih djelatnosti, suhe marine, poslovni, uredski, ugostiteljski i trgovački sadržaji, prodavaonice i drugo.

Čekanje 37 stoljeća

Shodno UPU zone ugostiteljske namjene (T2) na Putu Solina, nasuprot teniskih terena, omogućava se gradnja građevina ugostiteljsko turističke namjene (hotel, vile, apartmani) s pratećim sadržajima: ugostiteljski, trgovački, zabavni i rekreacijski, uslužni i drugi servisni sadržaji. Maksimalni kapacitet zone je 880 kreveta.
- U šestom polju zone ugostiteljske namjene na bivšem Partizanskom putu gdje je i bivše odmaralište, koliko je zapravo dozvoljeno kreveta, zapitao je Fuzul, a o broju kreveta u svakom od šest polja odgovorio mu je prezentant Srđan Šegović.
U izmjenama i dopunama UPU-a za cjelovito građevinsko područje Grada Biograda na Moru, dio sjeverno od Jadranske magistrale D8, radi se o Torovima, odnosno o Kosi-Istok i Kosi-Zapad.
- Kad je riječ o cestama one moraju biti širine od 12 do 15 metara. U Vukovarskoj smo primjerice otkupili oko 80 posto što je i plaćeno, a onaj koji neće prodati na dobrobit društvene zajednice neka čeka 37. stoljeće, u svom stilu će Knez, odgovorivši na pitanje vijećnika Fuzula.

Briga za dogradonačelnika

Na točki dnevnog reda o pravima i obvezama dužnosnika Grada Biograda u obrazloženju Suzana Horvat Kolanović je rekla kako se novim Zakonom o lokalnoj i područnoj samoupravi, kao što je poznato, ukinula dužnost dogradonačelnika.
- Brine me što je s dogradonačelnikom Marijanom Stopferom, je li živ, ostao je bez posla, što je s njim, pitao je Fuzul.
- Najbolje vam je da ga to osobno pitate, Stopfer je svaki dan u restoranu Roko i tamo ćete ga sigurno pronaći. Vjerojatno će biti jako sretan što se vi o njemu toliko brinete, kazala je Stamičar.
O planu operativne primjene u provedbi posebni mjera zaštite od požara na području grada opširno je obrazlagao Darko Banić, zapovjednik JVP Biograd.
- Svaku iskru plamena putem županijskog Centra za praćenja požara u JVP Zadar na zadarskom području prati sustav od 11 kamera za ranu detekciju požara. Na biogradskom području su dvije kamere koje imaju domet otkrivanja do 20 kilometara, punih 360 stupnjeva. A tu su i šumske osmatračnice, objašnjava Banić, te nastavlja:
- Putem hrvatske vatrogasne zajednice dobili smo dva vozila, autocisternu vrijednu 1,5 milijuna kuna i pick-up vozilo vrijedno 240.000 kuna. U postupku je dobivanja šumskog vatrogasnog vozila vrijednog 1,7 milijuna kuna, precizan je Banić.

Brod za vatrogasne intervencije

Govorio je o dobroj prohodnosti Parka šume Soline te o nešto slabijoj prohodnosti šumskog područja od Crvene luke do Pakoštana, kao i o požaru koji je prije 20-ak dana izbio na jahti u moru između Crvene luke i Biograda.
- Nsmo imali dostupan brod za intervencije, pa se sve oteglo. Naime, do prije tri godine koristili smo brod pakoštanske Juštine, danas nas spašava ako nije daleko na terenu brod Lučke uprave i policije, što u navedenom slučaju nažalost nije bio slučaj, rekao je Banić
Biograd je grad nautičkog turizma, kaže on, tu su i marine i biogradski akvatorij.
- Putem Hrvatske vatrogasne zajednice smo u postupku nabave intervencijskog broda. Međutim, to nije baš mala investicija, novi brod sa protupožarnom opremom je u vrijednosti dva do tri milijuna kuna, navodi Darko Banić.
- Što je s brodom ŠRD Podlanica, bi li on mogao pripomoći, pitao je Fuzul.
- Predsjednik Podlanice je u Domu za odrasle, uskoro će se izabrati novi predsjednik, odgovorio je Knez.

Vijećnička pitanja

Osim već navedenih vijećnićkihh pitanja vijećnik Ratko Krstinić, potpredsjednik GV-a, pitao je o radovima uz zgradu Biosfere usred ljeta, o prometnoj studiji zbog, kaže, ceste smrti od ulaza u Biograd do Poluotoka, problemu napuštenih mačaka, prometnim stupićima koji nestaju preko noći. Leo Zorica o tzv. ležećim policajcima, Ante Fuzul o pametnim ležećim policajcima i reklamnim panoima, a zatražio je i pismeni odgovor o troškovima rekonstrukcije ljetnog kina i zgrade Biosfere.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)