Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Psihologija i dalje visoko na ljestvici prioriteta

16.07.2021. 11:39


Ovih su dana maturanti dobili rezultate ispita državne mature, objavljene su privremene rang-liste na temelju tih rezultata i uskoro će sve biti spremno za njihovo, prema mnogima, najljepše životno razdoblje.
Provjerili smo koliko je bilo prijava na studijske programe Sveučilišta u Zadru, za što su najviše zainteresirani, a za što najmanje.
Naime, Odjel za psihologiju i dalje je visoko na ljestvici prioriteta, za 37 mjesta prijavljena su 1.024 maturanta, dok je za njih 151 to prvi izbor.


Popunjene upisne kvote
– Na preddiplomske studijske programe Sveučilišta u Zadru u akademskoj godini 2021./2022. bilo je ukupno 7100 prijava (podatak od 13. srpnja 2021.), dok je ukupna upisna kvota 1531 mjesto. Od toga je 989 onih kojima su studiji na našem sveučilištu prvi izbor, govore sa Sveučilišta.
Najveći broj prijavljenih kandidata bio je na jednopredmetnim sveučilišnim studijskim programima psihologije, sestrinstva, menadžmenta, ranog i predškolskog odgoja i na učiteljskom studiju, kao i na stručnom studiju informacijskih tehnologija, a od dvopredmetnih studija najveći broj prijava bilježe studiji pedagogije, anglistike, sociologije, španjolskog jezika i književnosti, ruskog jezika i književnosti, geografije, povijesti, hrvatskog jezika i književnosti, talijanistike i arheologije.
– Privremene rang-liste objavljene su 14. srpnja na temelju rezultata državne mature. Prema privremenim rezultatima, popunjene su upisne kvote na jednopredmetnim sveučilišnim studijima: menadžment, nautika i tehnologija pomorskog prometa, psihologija, rani i predškolski odgoj i obrazovanje (redoviti i izvanredni studij), sestrinstvo i učiteljski studij te na stručnom studiju informacijske tehnologije. Od dvopredmetnih studija popunjene su kvote na sljedećim studijskim programima: anglistika, arheologija, geografija, jezik i komunikacija u višejezičnom društvu, pedagogija, ruski jezik i književnost i sociologija, otkrivaju sa Sveučilišta stanje s upisnim kvotama.


Sveučilište vrijedno izbora
Stalna popularnost Odjela za psihologiju može se smatrati svojevrsnim priznanjem za Sveučilište.
– Velik interes kandidata za studij psihologije smatramo najboljom ocjenom kvalitete tog studija, a k tome i priznanjem za cijelu našu ustanovu koju kandidati izabiru kao sveučilište vrijedno izbora za visokokvalitetne obrazovne sadržaje te znanstveni rad i, općenito, kulturu rada, koji čine temelj tim sadržajima, kazuju sa Sveučilišta.
Osim toga, uočava se i velik interes za studij informacijske tehnologije.
– Informacijske tehnologije osmišljene su kao interdisciplinarni studij koji u duhu vremena prati potrebu kvalitetne implementacije u različitim sferama ljudske djelatnosti, ali i daljnjega razvoja tih tehnologija. To je studijski program koji izravno omogućuje transfer znanja i tehnologija te povezivanje akademske s društvenom i gospodarskom zajednicom, tumače.
S druge strane, već godinama najmanji interes kandidati pokazuju za studij klasične filologije (grčki jezik i književnost te latinski jezik i rimska književnost), a opada i interes za jednopredmetni studij povijesti umjetnosti.
– To je, očito, u skladu s mogućnosti zapošljavanja nakon završetka tih studija. Uzimamo te činjenice u obzir i planiramo neke promjene u vezi boljega predstavljanja, ali i inovacije sadržaja tih studijskih programa, saznajemo sa Sveučilišta. U odnosu na prošlu godinu, dakle, nema značajnijih promjena. Kako kažu, upravo tu činjenicu i promatraju s pozitivnim predznakom s obzirom na to da je broj maturanata ove godine manji u odnosu na prošlu godinu, a da se na visokoškolskim ustanovama, u javnom i u privatnom sektoru, broj studija ove godine povećao.




Daljnje povećanje smještajnih kapaciteta
– Mi ove godine nismo išli s novim preddiplomskim studijskim programima, ponajviše jer oskudijevamo s prostorom i drugim materijalnim uvjetima. No, na poboljšanju tih uvjeta radimo pa očekujemo daljnje iskorake, najavljuju sa Sveučilišta.
Zaključuju da je Sveučilište u Zadru kvalitetno mjesto za studiranje na svim razinama visokog obrazovanja, ali susreću se s nekim strukturnim problemima koji sputavaju ostvarenje svih njihovih potencijala.
– S obzirom na to da je Zadar umnogome orijentiran na razvoj turizma, vrlo je skup za stanovanje i, općenito, za podmirenje osnovnih životnih potreba. Izgradnjom novoga doma u tom smislu smo učinili značajan iskorak, a u planu je i daljnje povećanje smještajnih kapaciteta. Na taj način učinit ćemo naše studijske programe dostupnima i onima koji se zbog financijskih razloga ne mogu upustiti u različite egzistencijalne neizvjesnosti. Naravno, konstantno ćemo raditi na unaprjeđenju kvalitete studijskih programa i na njihovoj prepoznatljivosti, odnosno na internacionalizaciji i intenzivnoj povezanosti s društvenom i gospodarskom zajednicom. U tom kontekstu vrlo je važno što smo dio europske sveučilišne alijanse EU-CONEXUS koja nam otvara brojne mogućnosti, ističu na Sveučilištu u Zadru, uzimajući u obzir sve faktore koji utječu na odabir mjesta studiranja.