Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Za ovu sezonu najavljeno 30 do 40 ticanja kruzera

16.07.2021. 11:34


Uplovljavanjem prvog kruzera nakon godinu i pol dana u zadarsku luku, polako se počinje buditi ovaj tip turizma koji je u potpunosti prekinut otkako je počela pandemija korone u svijetu.
– Polako se pokreće kruzerski turizam. Sea Dream II je prvi kruzer koji je s putnicima, njih 21 te 86 članova posade, uplovio u Zadar nakon više od godine dana, kazao je Đoni Štambuk iz Lučke uprave Zadar.
Za ovu sezonu najavljeno je 30 do 40 ticanja kruzera, ali situacija se može bitno promijeniti te će ishod ovisiti o situaciji s aktualnom pandemijom.
– Sljedeći kruzer koji bi trebao doći u Zadar je Viking koji će uploviti u Gaženicu, dodao je Štambuk.
Optimizam vlada i za sljedeću sezonu jer već ima 160 najava, ali teško je u ovom trenutku, dodaje Štambuk, kazati koliko će ih se i što će se u konačnici realizirati.
– Pozitivan je pomak napravljen u ovoj velikoj industriji u kojoj radi puno ljudi i kada je sve stalo dosta ih je ostalo bez posla. No, prvi pomaci naprijed su učinjeni i nadamo se kako će sljedeće godine biti puno bolje, izjavio je Štambuk.
Usporedbe radi, Štambuk je naveo kako je Zadar za prošlu godinu imao u najavi 197 kruzera koji bi dovezli oko 250 tisuća putnika što bi ujedno bio i rekord kruzerskog turizma na ovom području. Nažalost, pandemija Covida to je poništila.