Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zlatne ruke kreativnih amatera i 100 izloženih radova

16.07.2021. 09:00


Trodnevna izložba Zlatne ruke u organizaciji Hrvatske udruge kreativnih amatera otvorena je u srijedu u prostorijama Kneževe palače.
Izloženi radovi djelo su brojnih umirovljenika iz cijele Hrvatske koji su u sklopu projekta »Pridruži se – aktivni u mirovini« kroz brojne kreativne radionice stvarali razna umjetnička djela.
– Projekt je sufinanciran iz EU socijalnih fondova i traje od 15. listopada 2020. do 15. listopada 2022. Dosada smo odradili 110 radionica, a trebamo ih godišnje odraditi 133 te obuhvatiti 250 osoba, od čega smo ih zasada obuhvatili 134, istaknula je Verica Kovač, predsjednica udruge HUKA.
Radionice kojima se u zavidnom broju odazivaju umirovljenici različite su, od škole tkanja, šivanja, škole čipke, slikanja, fotografije, glagoljice…
– Najveći interes imali smo na radionicama slikanja i fotografije na kojima je bilo 10 do 15 polaznika. Jedna radionica traje 20 sati, a održavaju se po dva sata jednom tjedno, istaknula je Kovač.
Ponosna je, navodi, na 100 radova izloženih u Zadru, gradu u kojem, uz Zagreb imaju i najveći broj članova. Problem im je, dodaje, jedino manjak prostora za rad, ali naznake su kako bi se i to uskoro moglo riješiti.
Ponosna je i što kao udruga od samog početka, 2004. godine, vode računa o okolišu, odnosno otpadu, i daju mu novu vrijednost – od smeća do umjetničkog djela.
– Stare boce, limenke, tkaninu, ne bacamo već oslikavamo, ukrasimo, tkaninu režemo, lijepimo i nastojimo iskoristiti sav materijal u izradi novih proizvoda. Na taj način nastaju unikatna djela koja članovi naše udruge prodaju, dodala je Kovač.