Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Besplatno terapijsko jahanje za invalide Domovinskog rata

Autor: Siniša Klarica

15.08.2009. 22:00
Besplatno terapijsko jahanje za invalide Domovinskog rata

Foto: Sebastian GOVORČIN



Za djecu s posebnim potrebama i za invalide Domovinskog rata, terapiju će na ranču provoditi besplatno. Dovoljno je da se donese potvrda o zdravstvenom statusu i liječnička uputnica
Na prostoru Brdine, uz samu obalu Vranskog jezera u petak je otvoren prvi ranč konja u Općini Pakoštane. Prema riječima vlasnika Mladena Kocaića, humanitarna udruga Equus Curatio provodit će na ovom ranču terapijsko jahanje za djecu s posebnim potrebama i za invalide Domovinskog rata.
– Uobičajena cijena ovakve terapije je 200 kn za pola sata jahanja. Kada se tomu doda da se terapija provodi dvaput tjedno, u konačnici to košta skoro kao jedna plaća. Međutim, mi ćemo za djecu s posebnim potrebama i za naše invalide Domovinskog rata, terapiju provoditi besplatno. Dovoljno je da kod nas donesu potvrdu o zdravstvenom statusu i liječničku uputnicu, naglasio je Mladen Kocaić koji je samo okvirno dodao da je u ranč uloženo dosta sredstava.
Na svom ranču Kocaić zajedno s instruktoricom jahanja Sabinom Besednik želi provesti i komercijalni dio kroz “reining školu” jahanja koja parira europskoj dresuri jahanja. Tu je i “barrel racing”, trka oko bačvi gdje se uči prije svega spretnost u jahanju.
– Organizirat ćemo i seminare, a i obavljat ćemo za vlasnike i ujahavanje njihovih mladih konja koje prije nitko nije jahao, dodaje na kraju zagrepčanin koji već trinaestak godina živi u Pakoštanima.
Sudeći po nazočnosti lokalnih predstavnika turističke zajednice, očito je da ovaj zanimljiv projekt ima potporu i lokalnih vlasti kao cjelogodišnji dio turističke ponude. Međutim, na pitanja ima li ranč potrebne dozvole s obzirom da se nalazi u samom središtu Parka prirode Vransko jezero, tik do nekadašnjeg prizorišta prvog obračuna s bespravnom gradnjom u Zadarskoj županiji, Kocaić je rekao da se ranč nalazi u prijedlogu novog Prostornog plana Parka prirode Vransko jezero. Mladen Kocaić dodaje da će svi novi prostorni planovi parkova prirode u Hravtskoj, već u rujnu krenuti u proceduru usvajanja po hitnom postupku, tako da bi potrebne dozvole ranč mogao ishoditi već u listopadu.
Inače, na ranču će se jahati “quarter paint” konji, poznatiji kao western ili kaubojski konji srednje veličine, inače vrlo izdržljivi i pouzdani. Radi se, po Kocaiću, o najatletskijim konjima, najboljima za terapijsko jahanje. U tim aktivnostima jahat će se i jedan mali talijanski brdski konj bardiganni te jedan argentinski konj. Stoga je za sve posjetitelje, u posebnom koralu organiziran western show u kojem su “kauboji” pokazali vještine koje se inače prikazuju na američkim rodeima.