Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Nek’ se čuje klapska pisma

Autor: Velimir Brkić

15.08.2009. 22:00
Nek’ se čuje klapska pisma

Foto: Velimir BRKIĆ



U organizaciji mjesnog odbora Sv. Filip i Jakov, a u suorganizaciji Općine, održan je 19. susret dalmatinskih klapa pod nazivom “Na vr’ sela”.
Svečano otvorenje ovogodišnjeg susreta dalmatinskih pripalo je županijskom pročelniku Ivanu Šimuniću. Uz domaću klapu Cantus nastupile su i muške klape Reful iz Splita, Pakoštane iz Pakoštana, Pasike iz Kostanja u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Puntari iz Omiša. Od ženskih klapa na filipjanskom susretu nastupila je klapa Burin iz Biograda. Stoga i ne čudi što je trg Na vr’ sela bio ispunjen do posljednjeg mjesta, jer se takav skup poznatih majstora klapske pjesme ne sreće često na jednom mjestu. Kako nam je kazao Filip Đinđić, predsjednik Mjesnog odbora koji je i inicirao ovakve smotre, trg Na vr’ sela pokazao se kao idealan ambijent za održavanje upravo takvih susreta, a mjesto i njegovi žitelji dokazali su se kao vrsni poznavatelji i ljubitelji klapske pjesme koja će se u Sv. Filipu i Jakovu i nadalje njegovati.
Kao poseban gost nastupio je zadarski kantautor Đani Maršan uz pratnju klape Cantus. U glazbenom intermezzu svoj nastup imala je mlada vionilistica Natalija Čomor iz Osijeka. Voditeljica je bila Branka Pelicarić, novinarka-urednica na radiju BnM.
Kao poseban kuriozitet treba istaknuti živo uključivanje putem telefona legende dalmatinske klapske pisme Ljube Stipičića Delmate, skladatelja, pjesnika, melografa, dirigenta, organizatora, animatora, obrađivača, aranžera, utemeljitelja i voditelja zborova i klapa, glazbenog producenta i sakupljač narodnog blaga i pučkih tradicija. Delmata je na svakodnevni jezik, između ostalog, preveo i svoju antologijsku dalmatinsku pismu “Dalmatino, povišću pritrujena”.
Pjesma sudionika koncerta uz domjenak i uručenje prigodnih darova nastavila se u hotelu Villa Donat do kasno u noć.