Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Radovi na školskoj zgradi bit će gotovi u rujnu

Autor: Velimir Brkić

15.08.2009. 22:00
Radovi na školskoj zgradi bit će gotovi u rujnu

Foto: Velimir BRKIĆ



Žitelji općine Sv. Filip i Jakov zajedno s brojnim žiteljima okolnih kopnenih naselja, otočanima, gostima i turistima, nizom svečanosti – prisjećanjem na poginule branitelje, svečanom sjednicom OV-a, svetom misom u crkvi Sv. Roka, pučkim veseljem na Rogovu te sportskim i kulturno-umjetničkim programom jučer su na osobito svečan način obilježili Dan općine Sveti Filip i Jakov te blagdan njihovog nebeskog zaštitnika Svetoga Roka.
Svečana sjednica OV-a primjerena trenutku življenja održana je u za ovakve prigode u neadekvatnom, malom prostoru općinske vijećnice bez popratnog, već uobičajenog domjenka. Nakon uvodnog slova predsjednika OV-a Milivoja Milata, načelnik Igor Pedisić nije ni govorio o uspjesima novog općinskog čelništva, jer njihov mandat traje tek početna dva mjeseca. O rezultatima rada, kaže, govorit će na idućoj svečanoj sjednici u narednoj godini. Prve dobre rezultate imat će nastavljajući privoditi završetku započete projekte iz prethodnog mandata
Radovi na kanalizacijskom sustavu dobro napreduju. Međutim, nastavak radova na izgradnji lokalne kanalizacijske mreže neće se moći bez pomoći institucija vlasti. Radovi na školskoj zgradi i pripadajućoj sportskoj dvorani bit će završeni u rujnu. No, nastava se neće moći održavati dok se ne završe svi prateći objekti. U oba ova kapitalna projekta očekujemo pomoć institucijskih vlasti, istaknuo je Pedisić dodajući kako su ambicije općinskog čelništva ispunjenje svih projekata istaknutih na predizbornim brošurama.
Na ranonedjeljnoj svečanoj sjednici započetoj u 9 sati, osim vijećnika, načelnika Pedisića i donačelnika Vedrana Zrilića nazočili su roditelji stradalnika Domovinskog rata, dobitnici godišnjih priznanja i predstavnik Zadarske županije Jerolim Uroda, županijski pročelnik Upravnog odjela za pomorstvo i turizam.
– Posebno me raduju svi uspjesi općine, jer oni kreiraju i napredak cijele županije. Svaki vaš uspjeh i naš je veliki uspjeh. Uz dobru suradnju koju imamo predstoji nam ostvariti i one  projekte koje smo zacrtali, naglasio je Uroda koji se nazočnima obratio uime odsutnog župana Stipe Zrilića.
Potom je uslijedila dodjela općinskih nagrada i priznanja. U umjetničkom programu nastupila je domaća klapa Cantus.


Nizozemac počasni Filipjanac


Višegodišnji donator vatrogasne opreme ovdašnjem DVD-u Nizozemac Sjaak Vermeulen, predsjednik Vatrogasnog obučnog centra u Nizozemskoj, proglašen je počasnim građaninom Općine. Uime odsutnog Vermeulena nagradu je primio Joško Majica, zapovjednik DVD Sv. Filip i Jakov. Zlatni grb Općine dodijeljen je općinskom UHDDR-u predsjednika Gorana Mikecina. Srebreni grb dodijeljen je Centru za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov koji ovu godinu slavi 40. obljetnicu postojanja ustanove. Priznanje je uručeno ravnatelju Leonardu Mikuliću. Brončani grb Općine dodijeljen je vaterpolo klubu Croatia iz Turnja. Općinske zahvalnice dodijeljene su atletičaru Ivanu Pikuniću i Vatrogasnom obučnom centru iz Nizozemske. Finalist Omiškog festivala klapa Cantus, koja slavi 10-godišnjicu osnutka i nadasve plodnog djelovanja, primio je općinsko priznanje.




 


Sveta misa i pučko veselje na Rogovu


Nakon svečane sjednice u povijesnoj crkvici Sv. Roka na Rogovu iznad Sv. Filipa i Jakova održana je sveta misa. Na velikom platou uokolo crkvice bilo je tisuće vjernika i hodočasnika. Svetu misu na otvorenom predvodio je o. Jozo Milanović, opat benediktinskog samostana na Čokovcu na otoku Pašmanu uz koncelebraciju župnika don Tomislava Baričevića i subraće svećenika. Potom je uslijedila tradicionalna procesija sa svečevim kipom. Svečanom ugođaju pridonio je crkveni zbor pod ravnanjem sestre Branimire te filipjanska klapa Cantus, jedna od najboljih dalmatinskih klapa na ovim prostorima i šire.
Da na Rogovu, gdje se nalazi crkva Sv. Roka i ostaci kaštela zvanog Dvorine, uz  procesiju i misno slavlje poseban značaj ima i opće pučko okupljanje potvrđuju brojni improvizirani štandovi, prvi put izvan ograde, uz uobičajenu ponudu robe namijenjene uglavnom djeci i mladeži, ali i štandovi s pečenom janjetinom i osvježavajućim pićima. Bilo je na Rogovu  svega, a ponajviše posebno uzvišenog ozračja koje je došlo s blagdanom Svetog Roka.


 


Drugi susret KUD-ova i klapa


U organizaciji KUD-a “Sv. Roko” iz Sv. Filip i Jakova predsjednika Ivana Eškinje na Rogovu je održan i 2. susret KUD-ova i klapa pod nazivom “Do budućnosti po tragovima vlastite prošlosti”. Pred nesvakidašnjim auditorijem oko 2.000 ljudi nastupili su KUD-ovi “Maslina” iz Turnja, “Kralj Tomislav” iz Biograda, “Nevijana” iz Neviđana, “Gradina” iz Polače, “Sv. Ivan Glavosijek” iz Raštana Donjih i “Super 5 šokači” iz Slavonskog Broda te novoosnovani KUD “Sidraga” iz Tinja i domaćini “Sv. Roko”. Svoj nastup imale su i klape Lanterna iz Šibenika, Karmel iz Turnja te filipjanski Cantus.