Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Umjesto odmora, noć donosi nervozu

Autor: Petra Mičić

15.08.2009. 22:00
Umjesto odmora, noć donosi nervozu

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Uselili smo se u novi stan prije tri godine i točno toliko ne spavamo i svaku noć proživljavamo agoniju. Moj muž radi, a djeca mi idu u školu, i nevjerojatno je da se ovaj problem, na koji smo mnogo puta upozoravali, još nije riješio, kazala je Jura Kuzmar, stanarka Ulice Andrije Hebranga
Umorni smo od buke, smrada i smeća, a jedino što želimo je miran san, kazala je Jura Kuzmar, stanarka Ulice Andrije Hebranga. Naime, zadarska tvrtka Čistoća d.o.o. nalazi se u neposrednoj blizini Ulice Andrije Hebranga te pri održavanju svog voznog parka proizvodi neizdrživu buku koja remeti mir svih stanara.
– Uselili smo se u novi stan prije tri godine i točno toliko ne spavamo i svaku noć proživljavamo agoniju. Moj muž radi, a djeca mi idu u školu i nevjerojatno je da se ovaj problem, na koji smo mnogo puta upozoravali, još nije riješio. U dva sata ujutro stvara se nevjerojatna buka, moja djeca idu u školu s podočnjacima i svakako da manjak sna utječe na našu obitelj.
Dva sata nesnosne buke
Mi smo krvavo zaradili novac kojim smo kupili ovaj stan, a kada smo kupovali stan, obećano nam je da će se Čistoća premjestiti u roku od godinu dana. Ali, evo, prošle su već tri godine, kazala je gospođa Kuzmar.
Tijekom noći, nakon što kamioni Čistoće pokupe otpad oko 2.30 sati ujutro, započinje se s pranjem svih vozila tvrtke. Nesnosna buka traje do 4.30 sati kada kamioni ponovno kreću na teren u prikupljanje otpada. Tijekom pranja vozila, prema susjednim zgradama slijeva se prljava i zagađena voda s vozila, kontejnera i kanti za smeće koje potom stanari na svojim cipelama unose u domove te se na taj način širi zaraza. Zbog neprestanog pranja vozila, voda natapa kameni zid koji dijeli Čistoću d.o.o. od susjednih zgrada te je s vremenom došlo do urušavanja.
– Kada se kamioni počinju prati, snažni pritisak vode iz cijevi stvara buku koja nas svaku noć probudi, kao i lanci na kamionima koji lupaju o željeznu ogradu. Naravno, te kamione peru djelatnici Čistoće koji često znaju biti bučni tako da imamo pravu “zabavu” na ulici. Također, pri pranju kamiona upali se rotacijsko svjetlo koje osvijetli cijelu našu zgradu i uvijek moramo imati spuštene rolete. Tako da nama svane već u 2.30 sati ujutro. Noć je za nas stanare u Ulici Andrije Hebranga najgora, jer u vrijeme kada bi se trebali odmoriti od napornog dana, mi ne spavamo te se zatvorimo u stanove kako ne bismo čuli buku i neugodne mirise, kazao je još jedan stanar Ulice Andrije Hebranga koji je želio ostati anoniman.
Osim buke, tijekom noći stanare brinu i nehigijenski uvjeti u ulici. Naime, zbog otpada se skupljaju štakori, komarci i muhe.
Preseljenje sigurno, datum nepoznat
– Gotovo svaki dan na ulici vidim štakore i mačke koje se skupljaju oko smeća, a ne znam je li mi gora buka tijekom noći ili nesnosan smrad. Zimi je situacija malo bolja. Međutim, tijekom ljetnih mjeseci kada navečer želimo otvoriti prozore, zbog smrada moramo biti zatvoreni unutar četiri zida. Kada npr. želim razračiti svoj stan to nije moguće, jer bi na taj način samo ušli komarci, muhe i smrad.
– U naše domove ulaze gigantske muhe koje se hrane otpadnim vodama iz kamiona te su neuobičajeno velike i predstavljaju prijenosnike mnogih zaraznih bolesti, istaknuo je jedan od stanara Ulice Andrije Hebranga.
U neposrednoj blizini Čistoće izgrađeno je još nekoliko novih zgrada, čiji stanari dijele iste probleme. Međutim, svi kupci stanova su pri kupovini stana bili upoznati sa činjenicom kako se u blizini nalazi tvrtka Čistoća.
Ipak kako doznajemo, rješenje neugodne situacije je na pomolu te će se Čistoća preseliti na drugu lokaciju.
– Naša tvrtka će se zasigurno preseliti, ali kada, to ne možemo još znati. Projekt je napravljen i našli smo novu lokaciju koja će biti na području Cerodula, odnosno Ulice Hrvatskog sabora. S obzirom na situaciju u hrvatskom gospodarstvu, sva velika ulaganja su nesigurna i moguće je da će se i ovaj projekt preseljenja usporiti. Ipak, mi se jako puno trudimo i nastavljamo s projektom, jer ova lokacija ne odgovara ni našoj tvrtci. Dotični je prostor postao premalen za naše kapacitete. Moram naglasiti kako preseljenje nije situacija koja se može riještiti u dva mjeseca. To je veliki projekt. Morali smo naći lokaciju koja će nam u potpunosti odgovarati kako bismo u budućnosti izbjegli probleme. Ja bih stanare zamolio za razumijevanje i strpljenje. Naša tvrtka naprosto mora raditi, smeće se mora odnositi, a kamioni se moraju prati, kazao je direktor Čistoće Tomislav Ćurko.
Nažalost, stanarima Ulice Andrije Hebranga jedino preostaje da budu strpljivi i čekaju trenutak kada će se projekt preseljenja zadarske Čistoće i ostvariti, na zadovoljstvo i stanara i tvrtke.