Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Idemo naprijed jer imamo nadu života

15.08.2010. 22:00
Idemo naprijed jer imamo nadu života


Svaki dan govorimo o recesiji, o krizi materijalnih dobara, ali kako se malo, nasuprot tome, govori o krizi duhovnih dobara, poručio je mons. Perić
Svetkovina Uznesenja BDM ili Velika Gospa u Zadru je najsvečanije proslavljena u istoimenom svetištu gdje su se od ranih jutarnjih sati počeli okupljati hodočasnici iz raznih dijelova grada i nadbiskupije. Misno slavlje u župnoj crkvi Uznesenja BDM predvodio je mons. Šime Perić, župnik župe Sv. Josipa na Plovaniji, u zajedništvu don Jerka Gregova, župnika Bokanjca.
– Velika Gospa je dan kad naša domovina hodočasti sa svih strana. Kako je lijepo biti uz Mariju, kako je duša našeg hrvatskog naroda vezana uz Gospu, u uvodnim riječima kazao je mons. Šime Perić.
Nada za čovječanstvo
– Marija uznesena na nebo je putokaz utjehe i nade narodu. Ona je ostvarenje Crkve. Danas je promatramo u ovoj slici: “Žena zaodjenuta suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda. Trudna, viče u porođajnim bolima.” Druga slika je zmaj, ognjen, s puno glava, rogova i snažnim repom koji je stao pred Ženu da joj, čim rodi, proždere Dijete. Ova druga slika je slika Zloga. Dijete je Isus u kojem je nastanak Crkve i svakog od nas. Ova slika Žene i Zmaja se ostvaruje svakodnevno u svijetu. Ona se događa upravo tako da svaki dan vidimo u svijetu osjećaj beznadnosti. Ljudi kao da nemaju uvijek smisao života, prorokuju lažni proroci želeći nas odvojiti od Isusa Krista. Stoga, ovaj blagdan Velike Gospe je blagdan velike nade za čovječanstvo, naveo je propovjednik.
– Danas smo nekako potišteni, umorni i kao da bismo htjeli stati. Nećemo stati, nego idemo naprijed, jer imamo nadu života. To nam je tako potrebno. Jest da svaki dan govorimo o recesiji, o krizi materijalnih dobara, ali kako se malo, nasuprot tome, govori o krizi duhovnih dobara, rekao je mons. Šime Perić istaknuvši Kristove riječi kako ne živi čovjek samo o kruhu, nego i o svakoj Riječi koja izlazi iz Božjih usta.
– Danas treba pružiti nadu suvremenom čovjeku. Djevica je povjerovala da će se ostvariti ono što je Gospodin rekao. Poniznu službenicu, Gospodin je odabrao da donese spasenje svijeta, jer donosi Isusa. Marija veliča što Bog kroz povijest čini silna djela. Čuli smo da je oholice i umišljene raspršio, silne zbaci s prijestolja, a uzvisi neznatne, gladne napuni dobrima, a bogate otpusti prazne. Braćo i sestre, trebamo gledati znakove povijesti da u njima vidimo kako se to ostvaruje, riječi su mons. Perića.
Dostojanstvo čovjeka
– I mi danas kličemo: “Od koljena do koljena dobrota je njegova, nad onima koji se njega boje.” Upravo to je ona ljepota Marijina koja slavu Bogu kliče kao onome koji je jedini Spasitelj, poručio je župnik Plovanije govoreći zatim o važnosti dostojanstva tijela koje se ne smije ugrožavati.
– Ovo je divni blagdan koji pokazuje i uzvisuje ljepotu i dostojanstvo čovjeka, njegova tijela i poziva, jer će i ovo naše tijelo doživjeti preobrazbu. Kao što je u Mariji koja je uznesena na nebo i proslavljena dušom i tijelom, tako će biti ta proslava i u našem životu, naglasio je mons. Šime Perić. On je još dodao kako je Djevica putokaz života. I stoga je potrebno živjeti u ozračju Marijinog života, na način kako ona živi, kao službenica Gospodnja koja je uvijek bila otvorena Božjoj Riječi.
Mons. Perić je na kraju svoje propovijedi poručio da je svetkovina Uznesenja Marijina izvor radosti i smisla života. Stoga, kako se čulo, važno je više živjeti po Duhu i unutarnjoj ljepoti srca.
Svečanu koncelebriranu svetu misu i procesiju s čudotvornom slikom Gospe Maslinske predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.