Na Jadranu i Vitrenjaku more druge kategorije

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
ljeto_kupanje_1
Filip BRALA
Kolovoz na gradske plaže donese gužve i pogorša kakvoću mora

Zavod za javno zdravstvo vrši sedmo ovogodišnje ispitivanje kakvoće mora na plažama u Zadarskoj županiji. More se ispituje na 92 lokacije, a u sedmom ciklusu do sada je ispitana kakvoća mora na 45 plaža.

Špica sezone i onečišćenje

Prema posljednjim rezultatima ispitivanja, more na plažama u Zadarskoj županiji uglavnom je najviše, izvrsne kakvoće. Izuzetak su dvije, frekventne gradske plaže u Zadru, Jadran i Vitrenjak, gdje je more dobre kakvoće, odnosno druge kategorije. Takvi rezultati su uobičajeni za početak kolovoza, odnosno špicu turističke sezone jer na gradskim plažama tada cirkulira najveći broj ljudi.

More se ove godine, govoreći o područjima koji administrativno pripadaju Gradu Zadru, ispituje na 27 lokacija, od kojih se 13 nalazi u samome Zadru.

Zadarski Zavod za javno zdravstvo je početkom svibnja krenuo s ispitivanjima kakvoće mora na morskih plažama u Zadarskoj županiji. Ispitivanje se vrši prema Uredbi o kakvoći mora, koja je utemeljena na smjernicama Direktive EU o vodi za kupanje i kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije.

Program praćenja kakvoće mora na plažama provodi se od 1. svibnja do 30. rujna, s tim da se uzorci mora uzimaju svakih 15 dana i to 10 puta u sezoni kupanja. Kriteriji za uzorkovanje, metode ispitivanja i ocjenjivanje kakvoće mora na plažama definirani su Zakonom o zaštiti okoliša i Uredbom o kakvoći mora, koja je utemeljena na smjernicama Direktive EU o vodi za kupanje i kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije.

Glavni ciljevi stalnog ispitivanja kakvoće mora na plažama su zaštita zdravlja kupača i zdravstveno prosvjećivanje javnosti, utvrđivanje eventualnih izvora onečišćenja na plažama i objavljivanje rezultata radi turističke promidžbe mora i morskog okoliša.

Laboratorijska ispitivanja

Ispitivanje kakvoće mora uključuje rad na terenu i laboratorijska ispitivanja. Uzorci morske vode se uzimaju u sterilne staklene boce. Prilikom uzorkovanja mjeri se i bilježi temperatura zraka, temperatura mora, prisutnost i količina oborina na dan i dan prije uzorkovanja, vremenski uvjeti te smjer i jačina vjetra. Potrebno je zabilježiti i eventualna vidljiva onečišćenja na samoj točki uzorkovanja. Svi podaci izmjereni i uočeni prilikom uzorkovanja unose se u standardizirani terenski obrazac Zavoda za javno zdravstvo Zadar. Laboratorijska ispitivanja uključuju određivanje saliniteta te mikrobioloških pokazatelja: crijevni enterokoki i Escherichia coli. Svi rezultati dobiveni mikrobiološkim metodama se izražavaju kao broj bakterija u 100 mililitara uzorka. Rezultati opažanja i pojedinačnih ispitivanja po završetku analiza unose se u programsku aplikaciju za unos, obradu i valorizaciju podataka te izvješćivanje i informiranje javnosti o kakvoći mora za kupanje Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja i graditeljstva. Po završetku analiza, izvješća o kakvoći mora dostavljaju se Inspekciji zaštite okoliša - Područnoj jedinici Zadar i Upravnom odjelu za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalnu djelatnost Zadarske županije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno