Prvi u nizu od četiri kolovoška koncerta

Slika korisnika admin
Autor: 
sali_koncert
Solistička svirka V. Milića

Koncertom klasične glazbe nastavljena je ponuda reproduktivne umjetnosti na Saljskom kulturnom ljetu. Mladi i renomirani pijanist prof. Vedran Milić (1982. Bjelovar) sinoć je održao prvi u nizu od četiriju koncerata tijekom ovog kolovoza na Dugom otoku. Dakle, osim sinoćnjeg u Saljskoj lokvi još planira tri istovrsna po različitim destinacijama duž cijelog otoka: zaglavskom Ravancu, savarskoj Strašnoj peći i pri lanterni Punta Bianka na krajnjem sjevererozapadnom rtu otoka.

Svoj prvi ovogodišnji koncert u Salima - gdje rado dolazi svakog ljeta - posvetio je djelu velikog majstora klavirske i komorne glazbe, Frederica Chopina, čija 200. obljetnica rođenja upravo teče. Chopinovom godinom proglašenom je na europskom planu kulturnih događanja. Iz lijevkaste akustike poljske vrtače - što je poslužila nesvakidašnjim ambijentom za klavirističku svirku - savršeno su se te ljetne večeri disperzirali čudesni zvuci Chopinovih nocturna, fantazija, valcera, preludija, dajući pritom zamah mašti i snatrenju kod slušateljstva što je u nezanemarivom broju pohrlilo radi ovog koncerta u Saljsko polje. Osim Chopina na repertoaru Milićevog koncerta su se našle Debussyje arabesce, Paraćev Ples barunice, nocturno Dore Pejačević, argentinski plesovi Alberta Ginastera, te nešto brži i modernji taktovi Gerswina i Joplina.

Milićeva gotovo jednosatna izvedba je naišla na spontano oduševljenje nazočne publike, koja ju je jednom dahu popratila, smjestivši se u amfiteatralnom parteru lokve. Nakon završetka koncerta kojim je pokazao tehničku perfekciju glazbene reprodukcije slušateljstvo ga je višekratno pozivalo na bis.

Ovaj upješan i lijepi koncert klasične glazbe je ostvaren involvacijskim poduhvatom saljske općinske knjižnice, TZO „Dugi otok" i Komunalnog društva „Dugi otok i Zverinac" iz Sali, te logističkom podrškom građevinskog obrta Vedrana Petešića i Mehmeda Derviševića,

Reproduktivni solist Vedran Milić je rođen 1982. u Bjelovaru, gdje je i pohađao osnovno i srednje glazbeno obrazovanje kod prof. Mare Bolfek i Ivanke Kordić. Na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji upisuje potom studij klavira uz najveći broj bodova u konkurenciji te s najbohjim uspjehom diplomira 2005. u klasi prof. Jakše Zlatara. U dosadašnjoj glazbenoj i stučnoj karijeri već ima niz uspjelih koncerata diljem Hrvatske (Zagreb, Bjelovar, Dubrovnik, Karlovac, Delnice, Rovinj, Pula, Medulin, Opuzen, Metković, Šibenik, Drniš, Sinj...) i Europe. Od tuzemnih nastupa posebno ističe onaj u zagrebačkom HGZ 2002., te pak one na 3. i 4.glazbenom festivalu mladih u Puli 2002. i 2003. Od europske karijere važno je istaknuti činjenicu da je 2004. kao hrvatski predstavnik nastupio na Festivalu mladih u Petrozavodsku (Rusija), te njegove uspješne koncerte u La Valletti (Malta) 2004. i na Festivalu u Idriji (Slovenija) svibnja 2005. Od 2004. redovito sudjeluje kroz naredne četiri godine na hvarskim ljetnim večerima i 2. bračkom festivalu.

Osim solističkih Milić bilježi i zapažene komorne nastupe sa čelistom Antonijem Hajdinom, saksofonistom Viktorom Ključarićem, i sopranisticom Dubravkom Krušelj Jurković. Profesionalnu i pedagošku karijeru ostvaruje pri Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Bjelovaru, u kojoj drži nastavu klavira i korepeticije. U slobodno vrijeme sa klapom Bjelovar i gradskim zborom Čazma njeguje kulturu klapske i zborske glazbe.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno