Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Šuker SDP-u: Ne kasnimo s rebalansom proračuna

15.08.2010. 22:00
Šuker SDP-u: Ne kasnimo s rebalansom proračuna


Još u srpnju sve obveze iz proračuna su se izvršavale, kazao je Ivan Šuker. Koga će rebalans pogoditi ne želi govoriti prije nego se konzultira s koalicijskim partnerima
“Dobro jutro, gospodine Milanoviću, dobro da ste se probudili!”, poručila je jučer premijerka Jadranka Kosor prvom SDP-ovcu, dan nakon što je u najjačoj oporbenoj stranci prezentiran plan stabilizacije javnih financija.
Rebalans proračuna, podsjetimo, Zoran Milanović smatra zakašnjelim jer je do njega trebalo doći ovoga proljeća. Mirovine, plaće i socijalna davanja i dalje bi, kažu u SDP-u, bili zadnja linija obrane, no za deset posto bi trebalo smanjiti rashode za, primjerice, subvencije, zdravstvo (ne uključujući plaće), diskrecijske izdatke poput pomoći jedinicama lokalne samouprave. Srednjoročno, nužna je reorganizacija javne uprave, smanjenje zaposlenih za pet posto, racionalizacija javnih usluga i uštede u troškovima procesa.
Porez na ekstra imovinu
Na prihodnovnoj strani, rasti bi već 2011. godine trebale trošarine na duhanske proizvode, smatraju u SDP-u, a porezni bi se teret s radnika trebao prebaciti na teret oporezivanja kapitalne dobiti. Konačno, uvjereni su, potreban nam je i porez na ekstra imovinu.
Sve što SDP sada predlaže, dio je Vladinog gospodarskog oporavka, uzvraća pak premijerka, napominjući kako SDP, međutim, negativno odgovara na svaku konkretnu mjeru koja se nastoji provesti. Navela je, između ostalih, primjer uštede na ergelama, o čemu SDP-ov zastupnik i gradonačelnik Đakova, Zoran Vinković, “o tome često govori na ponižavajući način, a istovremeno je imao određenih problema oko proračunskog novca vezano za putovanja”. Smeta joj i zamjerka SDP-a kako će se na spajanju bolnica uštedjeti “pišljivih 20 milijuna kuna”, dok je svaka ušteđena lipa, smatra premijerka, “velika kao kuća”.
Podloga za 2011.
SDP-ov je plan za posjeta Crikvenici komentirao i ministar financija, Ivan Šuker, napominjući kako SDP-ov predlagani porez na kapitalnu dobit ne bi donio značajan prihod u proračunu. Promet na Zagrebačkoj burzi, pojašnjava Šuker, značajno je pao pa se ne ostvaruju tako visoke dobiti na dionicama kao ranije. Umanjiti kapitalna ulaganja značilo bi izravno pogoditi investicije u školstvu i zdravstvu, smatra Šuker, dodajući kako je nemoguće smanjivati i rashode za predloženih deset posto, jer se u materijalnim troškovima nalaze i hrvatski udjeli u pretpristupnim fondovima, izdvajanja MORH-a za program pristupanja NATO-u, te MUP-a za nove uniforme i opremu. Na SDP-ovu primjedbu kako je u rebalans proračuna trebalo krenuti ranije, kazao je kako su se još u srpnju sve obveze iz proračuna izvršavale, a o tome koga će rebalans pogoditi, ističe, ne može govoriti prije nego što se konzultira s koalicijskim partnerima. Rebalans proračuna, zaključuje, bit će kvalitetna podloga za proračun za 2011. godinu, a do njega će doći nakon dogovora s koalicijskim partnerima ovog tjedna. Kako je optimistično zaključio, treći ćemo se kvartal kretati oko nule, četvrti završiti u plusu, a gospodarski oporavak počet će iduće godine.
 


Nema intervencija MMF-a


Kod nas još nema nikakvih intervencija od međunarodnih monetarnih institucija a vjerujemo da ih neće ni biti, poput ulaska MMF-a, koji bi nam odredio i limite i obveze, a mi bismo se morali uklopiti po svaku cijenu, kazao je ministar financija Ivan Šuker naglasivši da “kritike na rad Vlade i ministarstva financija dolaze od SDP-ovih čelnika koji poput Milanovića vole dugo odmarati i imati dugo toplo ljeto, pa im valjda stoga teško pada sjednica Hrvatskog sabora u kolovozu”.