Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Trećestupanjski sud ubojicama Slavice Medanić potvrdio presudu!

15.08.2010. 22:00
Trećestupanjski sud ubojicama Slavice Medanić potvrdio presudu!


Potvrdu 40-godišnje zatvorske kazne Šime Medanić dočekao je u ćeliji zatvora Remetinec u koji je premješten iz bjelovarskog zatvora nakon što je Perica Majstorović u jednoj od ćelija istog zatvora počinio suicid vješanjem
Trećestupanjski sud Vrhovnog suda Republike Hrvatske kao neosnovanu odbio je žalbu Šimi Medaniću (52), naručitelju ubojstva svoje sestre Slavice, i egzekutoru, danas pokojnom, Perici Majstoroviću (47), na presudu drugostupanjskog suda iz srpnja prošle godine, kojom im je potvrđena doživotna zatvorska kazna izrečena na Županijskom sudu u Zadru još 8. svibnja 2008. godine.
Drugu i konačnu potvrdu 40-godišnje zatvorske kazne Šime Medanić dočekao je u ćeliji zatvora Remetinec gdje se nalazi od svibnja ove godine, a tamo je, kako neslužbeno doznajemo, premješten iz bjelovarskog zatvora nakon što je njegov kompanjon, hladnokrvni višestruki ubojica Perica Majstorović, u jednoj od ćelija istog zatvora počinio suicid vješanjem. Prema informacijama “insajdera” Majstorović je 14. lipnja, dan prije suicida, neslužbeno doznao odluku Vrhovnog suda koja je donesena 27. svibnja ove godine, te je odlučio svoj boravak iza rešetaka skratiti, dok neki, pak, njegovo samoubojstvo povezuju s prijetnjama srbijanskih mafijaša s kojima je imao nerazriješene poslove, a koji su u to vrijeme započeli “nastanjivati” hrvatske zatvore.
Medaniću i Majstoroviću najduže ikada izrečene kazne na Županijskom sudu u Zadru izrekao je Boris Radman, jedan od najuglednijih zadarskih sudaca, oglasivši ih krivima za kazneno djelo ocijenjeno kao ubojstvo iz koristoljublja koje su isplanirali još početkom 2004. godine, a realizirali 7. siječnja 2006. godine kada je Slavica Medanić u stanu na Puntamici likvidirana s tri hica u glavu.
Medanića se teretilo da je tijekom izdržavanja kazne zatvora u Lepoglavi i Valturi sa sada pokojnim Nikolom Grbićem dogovorio da za pozamašnu novčanu nagradu ubije njegovu sestru Slavicu Medanić, što je ovaj i prihvatio i nakon izlaska iz zatvora angažirao Majstorovića. Njih su dvojica 7. siječnja krenuli u realizaciju stravičnog plana, ušli u stan pokojne, položili ju na trosjed u dnevnom boravku, glavu joj prekrili dekom te joj iz neposredne blizine ispalili tri hica iz pištolja s prigušivačem. Potom su u stanu pronašli iznos od oko 275 tisuća eura iz kojeg su namirili sebi ranije dogovoreni iznos novčane nagrade, a ostatak predali optuženiku Šimi Medaniću. Presuda je donesena temeljem skupa indicija zasnovanih prvenstveno na telefonskim pozivima i iskazima dvaju svjedoka, a kod odmjeravanja trajanja kazne prevagnula je činjenica da su obojica optuženika recidivisti.
Naime, Medanić je odrobijao 12-godišnju zatvorsku kaznu zbog istog kaznenog djela, jer je naručio ubojstvo prvog hrvatskog ministra turizma Antuna Marčela Popovića, dok se Majstorovića, u čijem je dosjeu evidentirano 25 kaznenih djela sumnjičilo za likvidaciju supočinitelja Nikole Grbića, a 6. travnja 1998. godine kraj Ljubljane je, s još dvojicom “prijatelja”, hladnokrvno hicem iz pištolja s prigušivačem ubio župnika Marka Levstika zbog tadašnjih 1.500 maraka i 900.000 dinara.
Suđenje dvojici ubojica na Županijskom sudu u Zadru trajalo je sedam mjeseci tijekom kojih su bile održane 32 rasprave, saslušano i po dvaput više desetaka svjedoka i vještaka, a sveukupno je koštalo preko 130 tisuća kuna. Vrhovni sud kao drugostupanjsko tijelo potvrdio im je presude u srpnju prošle godine na što su se obojica ponovno žalila, no i trećestupanjski im je sud odbacio žalbe i još jednom potvrdio doživotne kazne koju će samo Medanić i izdržavati.