Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Čak 79 posto umirovljenika živi na rubu siromaštva

15.08.2011. 22:00
Čak 79 posto umirovljenika živi na rubu siromaštva


Prosječna mirovina je u srpnju prošle godine iznosila 2.177, a u istom mjesecu ove godine 2.157 kuna, što je za blizu jedan posto manje nago lani, ističe Josip Vincek


Matica umirovljenika Hrvatske zatražila je  da se umirovljenicima, koji  su na temelju drugog stupa  išli u mirovinu, omogući novi  izračun s tim da sva svoja  uplaćena sredstva iz sustava  kapitalizirane štednje prenesu u prvi stup i ostvare povoljniju mirovinu iz generacijske solidarnosti. Riječ je o  oko 120 tisuća građana koji  su u vrijeme uvođenja drugog  stupa imali između 40 i 50  godina života. Vlada, podsjetimo, radi na izmjenama mirovinskog zakona kojim bi se  od iduće godine osiguranicima omogućilo da u trenutku odlaska u mirovinu odluče  žele li penziju primati samo iz  prvog stupa, odnosno iz fonda solidarnosti ili ostaju kod  toga da njihova mirovina bude kombinacija štednje iz prvog i drugog stupa kapitalizirane štednje. To bi se  upravo odnosilo na osiguranike koji su 2002. godine,  kada je krenula mirovinska  reforma, odabrali uplate u  drugi mirovinski stup iako to  nisu morali. Povratak u generacijsku solidarnost oni će  moći odabrati ako im je to  financijski isplativije.
Nedovoljno za život
Matica se, dakle,  obraćanjem javnosti osvrnula upravno na nešto što se u  Ministarstvu rada priprema.  Do kraja mjeseca zakonske  izmjene još će se dorađivati, s  obzirom da se u sustav kapitalizirane štednje uvode tri  fondovska potporfelja –  s  agresivnim ulaganjem, s  uravnoteženim ulaganjem te  s konzervativnim ulaganjima  – te je potrebno dobro izbalansirati u što će svaki od tih  potporfelja moći ulagati novac budućih umirovljenika.
“Mirovine su, prvi put nakon više od pola stoljeća, i  nominalno pale u odnosu na  prethodnu godinu, a realna  im je vrijednost spuštena na  neizdrživo nisku razinu. Prema službenim izvorima u  srpnju prošle godine prosječna mirovina je bila 2.177, a  u istom mjesecu ove godine  2.157 kuna, što je za blizu  jedan posto manje nago lani”,  ističe Josip Vincek, predsjednik Matice umirovljenika u  obraćanju javnosti. Alarmantan je i podatak, do kojeg je  Matica došla analizom, da 51  posto umirovljenika prima  mirovinu koja u prosjeku iznosi svega 1.259 kuna. “To je   nedovoljno i za podmirivanje  najelementarnijih životnih  troškova”, sitiču u Marici, dodajući da posebno zabrinjava  činjenica da čak 79 posto  umirovljenika prosječno mjesečno prima svega 1.676 kuna. To se “po europskim mjerilima smatra zonom ozbiljnog siromaštva”.
Radikalna reforma
Matica, među ostalim ističe kako će se zalagati da  Sabor “donese Deklaraciju o  osnovnim i neotuđivim pravima umirovljenika i ljudi  treće dobi na temelju koje bi  trebalo napraviti radikalnu  reformu mirovinskog sustava  u Hrvatskoj”. U predizbornom vremenu, kako navode,  neće mijenjati svoje stavove  niti će se svrstavati uz neku  političku stranku ili koaliciju. No, Vladi, Saboru i svim  parlamentarnim strankama  upućuju apel da hitno, i prije  izbora, ukinu Zakon kojim je  zamrznut rast mirovina i da  zaustave daljnje osiromašivanje umirovljenika.


Dodatke ugraditi u osnovicu




Matica traži i da se dodatak na mirovine novim umirovljenicima  odmah ugradi u osnovicu mirovina. Navode da to ne iziskuje nova  materijalna sredstva, ali je jamstvo sigurnosti da taj dodatak nitko neće  moći dovoditi u pitanje.