Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Jarki i žarki tonovi glazbe i poezije

15.08.2011. 22:00
Jarki i žarki tonovi glazbe i poezije


U organizaciji Udruge za promicanje kulture „Ružarica-Diklo”, a u okviru programa „Dani Dikla 2011.”, na Crkvenom trgu u Diklu udnu Gospina kipa a u sjeni jedne palme, u četvrtak u 21 sat započeo je jednosatni program u kojem su u dva dijela nastupile dvije zadarske umjetnice, pjesnikinja i recitatorica Nikolina Mojić te kantautorica Tea Vidaić.
Ovaj zanimljiv susret u Dikljanskoj oazi mira, u tišini pitomog kolovoškog ambijenta, dogodio se u vidu jedne vrste glazbeno-poetskog performansa pod nazivom „Zajedno kroz stihove i note” kojim su ove dvije mlade umjetnice razgalile srca Dikljanske publike, koja je za ovu i ovakvu prigodu u velikom broju nazočila ovom kulturnom događaju.
U prvom, polusatnom dijelu programa, Nikolina Mojić je zanosno uz glazbenu pratnju Tee Vitaić interpretirala velikane i klasike hrvatske moderne, A.G. Matoša, Dobrišu Cesarića, Tina Ujevića, Dragutina Tadijanovića te jednu vrhunsku poetesu Vesnu Parun, s udarnim Ujevićevim stihovima „Svakidašnja jadikovka” u kojem su intonacija glasa i jasnih osjećaja razbijale tišinu ove ugodne Dikljanske večeri.
U drugom dijelu programa, uz klasičnu gitaru, nastupila je zadarska kantautorica Tea Vidaić sa skladbama „Uzorita vilo”, „Note ljubavi” i druge, a posebno se dojmila skladba „More” u kojem kantautorica sentimentalno ali upečatljivo pjeva o svom suodnosu s vječnom temom svih vrsta moreljubaca i avanturista a posebno onih kraj njega rođenih ili onih čija je srca magično privuklo i inspiriralo njegovo plavetnilo,  njihova veličanstva pjevače, pjesnike i mornare.
Ovaj ugodni ženski duo čiji su melodični glasovi osvajali toplu ljetnu večer na otvorenoj sceni pod vedrim nebom, potaknut željom za kulturnim i estetskim, osvojio je simpatije posjetitelja koji su spontanim pljeskom nakon svake točke i nastupa popratili i dali zasluženu podršku ljepoti i  harmoniji Nota i Riječi ovom prijemljivom programu na središnjem Dikljanskom trgu u neposrednoj blizini župne crkve Gospe od Ružarija.