Mons. Puljić: U ženama poštujte materinsko dostojanstvo!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Svečano euharistijsko slavlje predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić

"Rajska djevo, kraljice Hrvata" pjevale su tisuće Škabrnjana i hodočasnika iz cijele Zadarske županije na koncelebriranoj svetoj misi i tijekom nepregledne hodočasničke procesije u povodu blagdana Velike Gospe ili Uznesenja Marijinog, zaštitnice župe Uznesenja BDM Škabrnja i zavjetnog blagdana.

Svečanu misu je predvodio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić u zajedništvu sa subraćom svećenicima i škabrnjskim župnikom don Borisom Pedićem koji sutra odlazi za župnika u Vrsi. U Škabrnju dolazi don Josip Lisica, dosadašnji župnik Pašmana, Mrljana i Neviđana.

Vjernici, od kojih su neki prešli stotine kilometara kako bi se baš u Škabrnji poklonili Majci Božjoj, ispunili su sav raspoloživi prostor u crkvi i uokolo crkve. Svetu misu su pjesmom dodatno uveličale članice ženskog župnog zbora pod ravnanjem Marije Burčul, sestre iz zajednice Dobri pastir.

Nadbiskup je u svojoj propovijedi upozorio kako svaki čovjek gledajući Mariju može otkriti vrijednost svojega života. Naglasio je sve majčine vrednote te je rekao kako zlo u današnjem svijetu uništava društveno tkivo, obitelj, zajednice i narode, narušavajući osnovni red i temeljne vrednote ljudskog života.

- Ovo je blagdan pjesme majci, našoj svetinji. Majka nam pruža temeljni osjećaj sigurnosti i prihvaćenosti. U velikoj krizi dostojanstva majke, muževi u ženama nadasve poštujte materinsko dostojanstvo, poručio je nadbiskup Puljić ističući pritom pravo na život i tjelesnu cjelovitost svakog ljudskog bića od začeća.

- Trebamo poput Marije izabrati put dobra, života, jednostavnosti i poniznosti, zaključio je nadbiskup u nadahnutoj propovijedi koju je završio molitvom:

- Majko, Gospo, našeg velikog hrvatskog zavjeta, moli za nas!

Bio je ovo zaista velik dan za sve Škabrnjane, njihove goste i hodočasnike, naročito za Ivkoviće. U hvalevrijednom tradicijskom običaju oni su ove godine došli na red i imali privilegiju i izuzetnu čast da dušom i tijelom u potpunosti sudjeluju na misnom slavlju i procesiji. Ivkovići su jučer bili najponosniji Škabrnjani. Poslanice su čitale Ivana i Anamarija, a molitvu vjernika Anđela i Antonija.

Tradicionalna procesija ulicama je predvođena nadbiskupom, župnikom, svećenicima i, naravno, Ivkovićima. Procesijski križ je nosio Josip, barjake Marko, Frane, Šime i Ivan, Gospin kip Marijan, Hrvoje, Natko, Šime, Mate, Josip, Ivan i Frane, razglas je nosio Jure.

Crkveni križ nosio je ministrant Lovre Bilaver. Dakako već uobičajeno djevojački barjak, obučena u narodnu nošnju, je nosila Anka Pavičić. Saborska zastupnica Nevenka Marinović rodom iz Škabrnje veličanstveno je cvjetno aranžirala crkvu, dakako pod budnim okom Ivkovića i zvonarice Dragice Bilaver.

Škabrnjska fešta je tradicionalno najposjećenija u Zadarskoj nadbiskupiji i šire, kako duhovno tako i svjetovno. Naime, nije bilo kuće u kojoj nije bilo barem 50-ak gostiju. Za to je glavom platilo na stotine janjaca, jarića i odojaka. Uz nadasve bogate stolove čekala se noć i koncert popularne Jelene Rozge.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno