Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Sukošanska fešta ostala u sjeni Noći punog miseca

15.08.2011. 22:00
Sukošanska fešta ostala u  sjeni Noći punog miseca


Nikad dosad, kažu redoviti sudionici svetih misa, župna crkva nije bila ljepše uređena, mješoviti župni zbor s. Antonije Topalović izvrsno uvježban, 17 svećenika na središnjem misnom slavlju, a sve to privuklo je tek 300-tinjak vjernika. Unatoč 2.816 Sukošanaca i više od 3.500 prijavljenih turista


Na blagdan  biskupa i mučenika sv. Kasijana, nebeskog zaštitnika  župe Sukošan, na svečanom  misnom slavlju u istoimenoj  crkvi iz 17. stoljeća sudjelovalo je čak 17 svećenika. U  zajedništvu sa sukošanskim  župnikom don Tomislavom  Sikirićem, bivšim župnikom  Pavom Zubčićem i župnikom Bibinja don Radom  Pinčićem te još 13 subraće  svećenika euharistijsko slavlje je predvodio o. Branko  Lovrić, župnik crkve sv. Ivana Krstitelja na zadarskoj  Relji.
Nikad dosad, kažu redoviti  sudionici svetih misa, župna  crkva nije bila ljepše  uređena, mješoviti župni  zbor s. Antonije Topalović izvrsno uvježban te 17 svećenika na središnjem misnom slavlju, a sve to privuklo je tek  300-tinjak vjernika. Usnatoč  2.816 Sukošanaca i više od  3.500 prijavljenih turista.
– Vjerovati u Isusa Krista i  imati povjerenja u Isusa Krista znače mnogo više od vjerovanja da je on postojao. To  znači vjerovati mu i osloniti  se na njega, na njegova  obećanja, na njegovu osobu,  njegov život, smrt i uskrsnuće, istaknuo je gvardijan  Lovrić.
Tko živi u svijesti da je  životni izvor dublje od dosega ovoga života, rekao je  propovjednik, taj će pred sobom imati uvijek nove početke.
Poslanice su čitali Ljiljana  Pavić i Dragan Franić. Kip sv.  Kasijana su nosili Ante Miota Santamata, Ante Pavić  Krasonja, Dragan Dević Miš  i Marko Peić Zvonar. Križ je  nosio bogoslov Luka Šustić,  a crkvene barjake sukošanski  momci. Na zvoniku sv. Kasijana bili su Zvonimir Grdović, Damir Matešić  Šašulo, Toni Protić, Marko  Grdović, Andrija Smolić  Smoljo, Ivica Torbarina Toro…
Pučko okupljanje obilježili  su brojni improvizirani štandovi uz uobičajenu ponudu  robe namijenjene uglavnom  djeci i mladeži. A već tradicionalno feštalo se uz dobru hranu.
Ovogodišnja koncepcija  zabave na Trgu Gornja vrata  uz zadarsku klapu Lanterna i  na košarkaškom igralištu  Ruševac uz Rockatansky  band, izgubila je bitku sa zadarskom Noći punog miseca  i koncertom Tonyja Cetinskog u biogradskom Aqua  clubu. Nažalost, zbog kratkoće vremena nije se do kraja  uspjela realizirati ideja  Općine Sukošan i Turističke  zajednice o dovođenu  zvučnog estradnog imena za  koncert na pontonskoj pozornici u uvali Zlatna luka.  Nakon ovog iskustva dodatno “osvijetljenog” recesijskim vatrometom, dogodine  najvjerojatnije hoće.


Sukošan i sv. Kasijan




Sveti Kasijan je živio je u  vrijeme cara Dioklecijana, u doba velikih progona kršćana. Istaknuti Rimljanin i kršćanin djelovao je u Tirolu, gdje je utemeljio biskupiju Briksen iz koje  je protjeran zbog propovijedanja evanđelja. Mučen je 302.  godine, pokopan je u Imoli gdje  se slavi kao nebeski zaštitnik  pokrajine Tirol. Kod nas se ovaj  svetac slavi jedino u Sukošanu  po čijoj je izvedenici i dobilo  ime. Srebrni relikvijar s česticom tijela sveca koji je zagovornik dobre žetve, zaštitnik  učitelja i stenografa, u Sukošanu se čuva od 1864. godine.