Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Susretom klapa zadovoljni i publika i organizatori

15.08.2011. 22:00
Susretom klapa zadovoljni i publika i organizatori


Vrhunac novigradske turističke sezone u petak su obilježila čak tri zanimljiva događanja – susret klapa, Promenada i revijalna košarkaška utakmica


Na vrhuncu  novigradske turističke sezone, u petak su se u tom malom  mjestu odvijala čak tri zanimljiva događanja – susret  klapa, Promenada i revijalna  košarkaška utakmica.
Na igralištu ispred zgrade  Općine zaigrali su Plavi i Bijeli. Obje ekipe sačinjavali su  veterani novigradske košarke, pojačani s Josom Klapanom, načelnikom Općine  Novigrad, Renom Sinovčićem, predsjednikom  Općinskog vijeća i košarkašima iz obitelji Dražena  Anzulovića, bratom Vladimirom i sinovima Androm i Rokom. Ekipu Plavih vodio je  Damir Anzulović, djelatnik  Općine Novigrad, a ekipu Bijelih Tonči Anzulović,  međunarodni košarkaški sudac koji je i organizirao utakmicu. Iako su Bijeli bili nadmoćni gotovo cijelu utakmicu, u neizvjesnoj završnici  nadjačali su ih Plavi i pobijedili sa 66:63. Kao i svake  godine u ovoj revijalnoj utakmici, dok se igra, vrlo je napeto i borbeno. Nakon toga  sve se smiri i dobro proslavi  na zajedničkoj večeri u caffe  baru Noškić.
Taman što su košarkaši  pošli večerati, Novigradom je  krenula Promenada KUD-a  Fortica. Postaje to tradicionalni novigradski događaj  koji pomaže očuvanju kulturne baštine, a stare običaje,  kola i pjesme pokazuje i novigradskim gostima.
Kao i obično, članovi  KUD-a u novigradskim  nošnjama zaputili su se pjevajući u brodovima iz porta  sve do mulića kod autokampa. Ploveći kroz mjesto pučki  pivači iz KUD-a privlačili su  pozornost mještana koji su s  prozora i rive mahali i pjevali.  U kampu su ih dočekali razdragani turisti koji su jedva  čekali zaplesati s njima. Promenadom kroz Novigrad susreli su brojne ljude željne  ovakve zabave, a na nekoliko  “štacija” u mjestu, za vrijedne  šetače, pjevače i plesače iznijelo se piće za okrepu. Sve  je završilo ispod Škalina gdje  se predstavljala druga vrsta  glazbene tradicije – koncert  klape Težaci i prijatelji.
Uz pomoć Turističke zajednice Općine Novigrad, ova  paljuška klapa organizirala je  krasan događaj za ljubitelje  tradicionalne klapske pjesme. Nastupali su klapa Asseria iz Benkovca, ženska  klapa Kandelora iz Zemunika, klapa Ponistra iz Crnog,  klapa Koporan iz Poličnika,  ženska klapa Libar iz Privlake, klapa Kožino iz Kožina i  domaćini Težaci. Isključivo u  a capella stilu, bez instrumenata, pjevale su se stare klapske pjesme poput “Kroz planina, barda i gore”, “Pismo  moja, hrli tamo”, “Operi od  mene ruke” u izvedbi klape  Težaci, sa “Šijavicom” su  oduševile Zemuničanke, a za  kraj se otpjevala stara novigradska pjesma “Rašpa”.  Večer su upotpunili i pjesnici  Mladen Baraba iz Paljuva s  emotivnim stihovima ljubavi  prema vlastitom mjestu i Nikola Marinović iz Poličnika  koji je okrenuo na šalu i nasmijao publiku.
Sa susretom klapa bili su  zadovoljni i publika i organizatori.
– Na ideju Turističke zajednice prvi put smo organizirali susret klapa s domaćinom i jako smo zadovoljni. Reakcija publike je bila odlična, interakcija s izvođačima vrlo srdačna i vladala je jako lijepa atmosfera.  Trudili smo se prezentirati  baš izvorno klapsko pjevanje  bez instrumenata i  trudili  smo se naći klape koje tako i  pjevaju, rekla je Tatjana Jergan Botunac, voditeljica klape Težaci.
Težaci inače postoje od  2005. godine i svake godine  imaju sve više nastupa. Poput  pravih težaka, puno rade i  trude se, a kako kaže njihova  voditeljica, drže se zajedno i  tako bi trebalo i ostati.
Najmlađi član klape Težaci,  Stipe Šalina, nakon koncerta  je rekao da je zadovoljan s  nastupom svih klapa.
– Zadovoljan sam i s našim  i s nastupima drugih klapa,  od ideje do realizacije sve je  prošlo odlično. A najviše nas  veseli što je publika pokazala  interes i ljubav za klapsku  pjesmu, rekao je Stipe, inače  drugi tenor u klapi Težaci.