Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Tukao me cijeloga života, ali nisam ga htjela ubiti!

15.08.2011. 22:00
Tukao me cijeloga života,  ali nisam ga htjela ubiti!


– U trenutku kad me uhvatio za ruku u kojoj je bio nož i kada me koljenom udario u trbuh, čula sam kako je rekao: “Piknulo me je”. Ja njega nisam nožem ubola, nisam išla na njega nožem – branila se Marija Grobotek


Ja sam nož uzela  samo da mu dokažem da me  više ne maltretira i ne tuče, a  nikako mi nije bila namjera da  ga usmrtim ili ubodem te ni  sama na znam kako je do ovog  uboda došlo. Nisam nikada  imala namjeru da ga ubijem,  niti ubodem. Žao mi je što se  ovo sve dogodilo. Mogu napomenuti da je on mene maltretirao i tukao cijelog zajedničkog života. I dok smo bili  u Njemačkoj, on je razbio  hrastov stolac na mom ramenu te sam morala ići na operaciju toga ramena od posljedica i bolova. Zbog njegova  ponašanja ni sin koji ima obitelj u Njemačkoj ne želi doći  na Vir, upravo zbog njegovog  odnosa prema meni i njegovog maltretiranja svih oko sebe. Marijan je smatrao da sve  što kaže mora tako biti – rekla  je u svojoj obrani koja je trajala više od dva sata, 63-godišnja Marija Grobotek.
Ona je podsjećamo, u petak  oko 20 sati u obiteljskoj kući  na otoku Viru jednim ubodom noža duljine oštrice  20-ak cm ,ravno u srce ubola  svog dvije godine starijeg supruga Marijana koji je potom,  nakon nekih 40-ak minuta od  posljedica ranjavanja, umro u  zadarskoj Općoj bolnici.
Više od dva sata  iznosila obranu
Ona je uhićena te je u subotu poslijepodne uz kaznenu prijavu zbog ubojstva privedena dežurnom istražnom  sucu Županijskog suda u Zadru, Anti Aniću koji joj je  nakon saslušanja odredio  pritvor zbog osobito teških  okolnosti kaznenog djela i  opasnosti od utjecaja na svjedoke.
– Kritičnog dana sam ga zamolila da mi pomogne oko  čišćenja apartmana jer su  nam trebali doći turisti, ali on  je to odbijao i govorio kako  mu je vruće. Ja sam tada sama  nekoliko puta prošla preko terase noseći vodu za pranje  apartmana, a on me nije ni  upitao treba li mi pomoći. Za  vrijeme dok sam čistila, on je  bio na terasi s jednim prijateljem Josipom koji se tu  zadržao nekih 20-ak minuta,  pa otišao da bi se opet vratio  između 18 i 19 sati. Otišla  sam u kuhinju da im narežem  slanine i pileće salame. On je  počastio Josipa i skupa su pili.  Požalila sam se Josipu, ali više  u šali kako “sam se danas morala mučiti i raditi oko apartmana dok mi Marijan nije  ništa pomogao te sam dodala  da on “voli novce koji se dobiju od iznajmljenih apartmana”. Sve sam to rekla više u  šali i čak sam se kod toga  nasmijala i rekla Josipu “da bi  on prodao i kuću da dođe do  novca”. U tom trenutku Marijan se digao sa sjedalice i  udario me rukom po licu tako  da su mi naočale odletjele na  pod, a ja sam se srušila na  ležaljku koja se nalazi na terasi i kada sam bila tako na  ležaljci, Marijan je uzeo plastično crijevo za vodu i počeo  me udarati, vrijeđati, govorio  je da će me ubiti, zatući, da  mu ja neću praviti sramotu i  još mi je govorio da zbog mene njegovi prijatelji ne smiju  doći kod njega – pričala je  istražnom sucu još uvijek u  stanju teškog šoka, Marija  Grobotek.
Nekako se pridigla i krenula prema kuhinji kako bi  izbjegla udarce, ali ju je on  pred vratima kuhinje  pričekao i uhvatio za ramena.  Snažno ju je gurnuo prema  zidu i dva puta joj udario glavom o zid. U tom trenutku  “zacrnilo” joj se pred očima,  ali nije pala u nesvijest.
Nakon toga, Marija Grobotek otišla je u kuhinju i sa  štednjaka uzela nož, pa izašla  na terasu. Rekla je Marijanu  da ju više ne tuče. U tom  trenutku on ju je ponovno  uhvatio za ramena i gurnuo  na zid.
– Kako sam ja u ruci imala  kuhinjski nož, on me uhvatio  svojom rukom za moju u kojoj sam držala nož te me istovremeno svojim koljenom  udario u trbuh i približio mi  se. Kako sam ja taj nož imala  u ruci ne znam je li se on kod  toga na njega nabo, ali znam  da me koljenom udario tako  snažno u trbuh da me i sada  boli. U trenutku kad me uhvatio za ruku u kojoj je bio  nož i kada me koljenom udario u trbuh, čula sam kako je  rekao: “Piknulo me je”. Ja njega nisam nožem ubola, ja nisam išla na njega nožem- tvrdila je osumnjičena Grobotek.
Marijan rekao kako ga  je “nešto piknulo”
Nakon što je rekao kako ga  je “nešto piknulo”, Marijan se  odmaknuo od Marije i sjeo na  stepenice, a ona je bacila nož i  približila mu se. Bio je prevrnut leđima, okrenut na  pločice. Bila je u totalnom  šoku. Otišla je u kuhinju, uzela čašu vode te ga polijevala i  stavljala mu vodu u usta govoreći mu da “popije malo vode”.
Marija Grobotek rekla je istražnom sucu kako nije vidjela gdje je i što je u tim trenucima bilo s prijateljem Josipom, a niti tko je pozvao  hitnu pomoć, ali je bila svjesna da je hitna došla za svega  par minuta.
Ona je za to vrijeme čistila  krv na terasi. Nije je bilo puno. Nož nije čistila nego ga je  ostavila tamo gdje ga je i bacila.
– Više nisam bila pri sebi,  počela sam se tresti – rekla je  na kraju između ostalog u  svojoj obrani, Marija Grobotek koja je za svog branitelja  angažirala Ivicu Ivanića, odvjetnika iz Zadra.


Nije se htjela razvesti zbog sramote




Marija Grobotek u braku s Marijanom bila je 43 godine i imaju dvoje odrasle djece – kćer i sina. Od 1969. žive u Njemačkoj. Radila je kao krojačica, a Marijan u metalnoj industriji. Od 2008. oboje su otišli u mirovinu. U Krapini su zajednički izgradili kuću dok su živjeli u Njemačkoj. Istražnom sucu Marija je rekla kako je Marijan za svaku sitnicu, prema njoj bio agresivan i grub te ju je stalno maltretirao i tukao, ali nije se htjela razvesti – zbog sramote.