Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zbog “ruke” za Gotovinu SDSS će kazniti Matića i Višića

15.08.2011. 22:00
Zbog “ruke” za Gotovinu SDSS će kazniti Matića i Višića


Općinska organizacija SDSS-a Zemunik Donji i Županijska organizacija SDSS-a Zadarske županije reagirali su jučer priopćenjem, nakon što su dvojica vijećnika SDSS-a u zemuničkom Općinskom vijeću glasovali za odluku da se general Ante Gotovina proglasi počasnim građaninom te općine.
Takav potez svojih vijećnika Milorada Matića i Grujice Višića ocjenjuju politički ishitrenim jer je donesen bez ikakvih konzultacija sa strankom, stoji u priopćenju.
– Polazeći od činjenice da su tek ušli u Vijeće iz čega proizlazi i određena doza političkog neiskustva i nesnalaženja, OO SDSS Zemunik Donji kao njihova matična organizacija te Zadarska županijska organizacija SDSS-a izražava djelomično razumijevanje zbog nezavidne situacije u kojoj su se našli. Međutim, kako i stranka u cjelini tako i naši vijećnici izabrani od srpskog nacionalnog korpusa poput Višića i Matića – u kritičnim političkim momentima trebaju reagirati politički racionalno na način da prije svega misle na stavove i interese svoje izborne baze, odnosno građana koji su im dali svoje povjerenje.
Umjesto da ishitreno podrže proglašenje gospodina Ante Gotovine, nepravomoćno pred Haaškim sudom osuđenog za ratne zločine, za počasnog građanina Zemunika Donjeg, naši vijećnici su imali na raspolaganju više zakonskih mehanizama uključenih u Poslovnik o radu Vijeća. Da su ih iskoristili ne bi u nezavidnu poziciju doveli ni sebe kao vijećnike, ni stranku na čijoj izbornoj listi su ušli u Vijeće. Pri čemu smatramo veoma bitnim reći da ne bi povrijedili ni osjećaje pripadnika većinskog hrvatskog naroda – pa time ni samo Vijeće.
Jedan od takvih politički vrlo jednostavnih mehanizama koji se izuzetno često koristi u sličnim “ad hoc” situacijama je traženje “instituta pauze” radi konzultacija. Da su naši vijećnici iskoristili to svoje vijećničko pravo – danas bismo imali vrlo jednostavniju političku situaciju. OO SDSS Zemunik Donji i ŽO SDSS Zadarske županije ne prihvaćaju nezvanična obrazloženja dvojice vijećnika da su odluku podržali kako bi omogućili daljnju suradnju s institucijama Općine Zemunik. SDSS participira u radu Općine s pozicijom zamjenika načelnika koja treba dodatno biti ojačana dvojicom vijećnika, a sve u interesu prije svega pripadnika srpske nacionalne manjine u ovoj općini. Tako da ne prihvaćamo nikakvo moguće političko “nagodbenjaštvo” već samo jasno izražene stavove i aktivnosti u interesu svojih birača koju mogu jasno biti prezentirani pred nadležnim općinskim tijelima.
Evidentno je da su dvojica vijećnika izbjegavanjem konzultacija prekršili princip uobičajenog rada unutar SDSS-a u sličnim situacijama, te time i stranačke normativne akte iz ove materije.
U skladu sa Statutom i ostalim aktima stranke, Izvršni odbor Županijske organizacije SDSS-a će u najkraćem roku održati proširenu izvanrednu sjednicu na koju će biti pozvani i vijećnici Matić i Višić, kao i sveukupno članstvo OO Zemunik Donji. Na istoj sjednici bit će, u skladu sa Statutom i Odlukom o disciplinskoj odgovornosti članova SDSS-a, donesena i odluka o mogućim sankcijama prema dvojici spomenutih vijećnika, kaže se u priopćenju kojeg su potpisali Dragan Daničić, predsjednik OO SDSS Zemunik Donji i Stanko Mijić, potpredsjednik ŽO SDSS Zadarske županije.