Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zlato oko vrata Blažević, Sikirić i Sipine

15.08.2011. 22:00
Zlato oko vrata Blažević, Sikirić i Sipine


Izabranice Željka Ciglara pobijedile su svih devet protivnica


Hrvatska ženska  juniorska reprezentacija osvojila je prvo mjesto na Europskom prvenstvu divizije B  u mađarskom Miskolcu, te je  izborila plasman u diviziju A  sljedeće godine. Izabranice  Željka Ciglara pobijedile su  svih devet protivnica i potpuno zasluženo se okitile zlatnom medaljom. U prvom krugu pali su Portugal, Mađarska  i Švicarska, u drugom Bugarska, Njemačka i Bjelorusija, a  u četvrtfinalu uvjerljivo  Izrael. Ključna utakmica prvenstva bilo je polufinale protiv Latvije, jer je samo pobjeda donosila plasman u elitnu diviziju. Latvijke su povele  15:30 u 14. minuti, ali je već  do poluvremena njihova prednost otopljena na -4. Kasnije  su opet otišle na 9 razlike, da  bi se u posljednjih deset minuta igre ušlo pri rezultatu  55:56. Na početku četvrte četvrtine Hrvatska je prešla u  vodstvo, ali se dramatična  borba vodila sve do posljednje  minute, kada je bilo 75:73.  Onda je zadarska kombinacija Glorija Sikirić (asistencija) – Ivana Blažević (polaganje) zabila za +4, da bi  priču zaključila Ivana Tikvić,  najbolja igračica prvenstva.  Koliko je psihološki teška bila  polufinalna utakmica pokazuje drugi primjer, gdje je Finska, koja je do tada također  bila neporažena, izgubila od  Grčke, koju je u ranijoj fazi  natjecanja relativno lako dobila 12 razlike. U finalu je  Hrvatska kvaliteta došla do  izražaja, ali su i Grkinje, unatoč porazu 63:49, bile presretne ostvarenim rezultatom.  Tikvić je u polufinalu zabila  32 poena, uz 20 skokova, u  finalu 21 poen, uz 14 skokova,  a prvenstvo je zaključila s impresivnim prosjekom od 20  poena i 12,6 skokova po utakmici. Blažević je za 20 minuta  u prosjeku postizala 8,3 poena, uz 4,5 skokova, a u  ključnoj utakmici protiv Latvije postigla je 11 poena bez  promašaja (5-5 za dva, 1-1 sl.  bacanja), uz 5 skokova. Sikirić je za 30 minuta prosječno postizala 6,8 poena, uz  4 skoka i 3,4 asistencije, po  čemu je najbolja asistentica  prvenstva. I ona je svoju najbolju partiju pružila  u polufinalu, kada je  za 40 minuta ubacila  13 poena, uhvatila 8  skokova i podijelila  7 asistencija. Zlato  je oko vrata još jedne  Zadranke, Marije  Sipine, pomoćnice izbornika  Ciglara. Inače, europske juniorske prvakinje su Belgijke,  koje su u finalu u rumunjskoj  Oradei pobijedile Francusku  sa 77:49. Zanimljivo je da su  Francuskinje do finala bile neporažene, a u skupini drugoga  kruga pobijedile su Belgiju s  visokih 20 razlike.


Zlatne reprezentativke




Zlatnu medalju na Europskom U-18 prvenstvu divizije B u Mađarskoj  osvojile su: Ana-Marija Begić, Maja Puljić, Iva Cigić, Ivana Tikvić, Glorija  Sikirić, Romana Stojanović, Ivana Blažević, Ružica Džankić, Anja  Majstorović, Marija Radoš, Marijana Mamić, Iva Todorić. Izbornik:  Željko Ciglar. Pomoćnica: Marija Sipina. Djevojke koje su 1994. godište  (Begić, Cigić, Tikvić, Džankić i Majstorović) imat će priliku sljedeće  godine okušati se u diviziji A, dok bi se ostale (1993. godište) trebale  pridružiti U-20 selekciji, koja međutim, ne postoji već duži niz godina.


Kadetkinje u borbi za opstanak


Porazima od Grčke (56:68), Češke (68:74) i Rusije (51:85) hrvatska  ženska kadetska reprezentacija zauzela je posljednje mjesto u skupini na  Europskom prvenstvu u Italiji. Izabranice Linde Antić-Mrdalj tako će se  protiv Srbije, Poljske i Finske boriti za ostanak u diviziji A. Sa svakom  reprezentacijom odigrat će po dvije utakmice, a da bi izbjegle ispadanje u  diviziju B moraju zauzeti prvo ili drugo mjesto. U prvom krugu istakla se  samo Antonija Chiabov s 21 poenom i 8 skokova po utakmici. Jedina  Zadranka u ekipi Antonela Bodrožić odigrala je 15 minuta u tri utakmice.


Hrvatska prvak i 2007.


Hrvatske juniorke i 2007. godine u Temišvaru (Rumunjska)  nakon pobjede nad domaćinom (70:59) osvojile su prvo mjesto  u diviziji B. Titulom najbolje momčadi “druge lige” Starog  kontinenta okitile su se i četiri Zadranke, Marija Vrsaljko, Lara  Nikpalj, Maja Ledenko i Nevia Vidaković, igračice koje su te  godine predvodile Zadar prema tituli najbolje juniorske ekipe u  Hrvatskoj. Samo godinu dana kasnije Hrvatska se ponovno vratila  u diviziju B. Nova generacija hrvatskih juniorki sada se ponovno  vratila u elitni razred u koji se 2009. vratila i kadetska selekcija.