Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Započeli Dani vitezova vranskih (FOTOGALERIJA)

Autor: Ivan Stagličić

15.08.2012. 22:00
Započeli Dani vitezova vranskih (FOTOGALERIJA)

Foto: Adam VIDAS



Na Narodnom je trgu među ostalima nastupila i skupina “Ursus” iz Slovačke koja je prikazala srednjovjekovnu borbu hladnim oružjem, prije svega mačevima i sjekirama. Posebno su izvježbani bili u prikazivanju usporene borbe, onako kako bi izgledala na “slow motion” prikazu na malome ekranu


Počeli su Dani vitezova  vranskih, spektakl oživljene  povijesti koji se četvrti put  održava na području Vrane i  Pakoštana. No za početak je  šarena i vesela kostimirana  povorka gajdaša, streličara,  vitezova i dvorskih dana  prošetala središtem Zadra te  prošavši Kalelargom održala  pravu miniprezentaciju srednjovjekovnih borilačkih i  drugih vještina na zadarskom Narodnom trgu.
Svirka mađarskog  etnosastava
Da se događa nešto posebno, najavila je svirka  mađarskog etnosastava Holloenek Hungarica iz Budimpešte. Riječ je o skupini osnovanoj 2005. godine koju  čine Balint Lajos, Beke Csaba, Gabor Sandor, Palvolgy  Ferencz, Simony Vilmos i  Sos Istvan koji sviraju srednjovjekovnu glazbu iz  Mađarske, Švedske, Finske,  Njemačke, Francuske, Italije, ali i iz ostalih zemalja  Europe. Kao što se moglo  vidjeti i tijekom nastupa ispred Gradske lože na Narodnom trgu, Holloenek  Hungarica uvijek nastupa u  kostimima skrojenima prema srednjovjekovnom uzoru  uključivši i obuću, a u svirki  rabe srednjovjekovne gajde i  bubnjeve te žičane instrumente iz srednjovjekovnoga  razdoblja. Dosad su izdala i  dva nosača zvuka.
Ante Vulin, dopredsjednik udruge “Vitezovi vranski” pozvao je brojne nazočne, koje su u hipu okupili  primamljivi i neobični zvukovi srednjovjekovne glazbe  da pogledaju demonstraciju  streličarske vještine. Streličarske vještine prezentirali  su članovi skupine Fekete  Solyom koju čine pripadnici  mađarske manjine u Slovačkoj.
Borbe hladnim oružjem
Skupina djeluje od 2003.  godine i broji 17 članova koji  njeguju streličarska znanja i  vještine iz prošlosti s posebnim naglaskom na ratnike s lukom i strijelom iz  devetog i desetog stoljeća,  kad su se mađarski strijelci  na konjima zalijetali sve do  sjeverne Italije i središnje  Njemačke. Kostimi u kojima  ova skupina nastupa vjerna  su replika originalnih nošnji  utvrđenih arheološkim iskapanjima. Fekete Solyom izveli su streličarski show na  Narodnom trgu precizno  gađajući strelicama u improviziranu metu iz različitih  položaja.
Skupina “Ursus” koja također dolazi iz Slovačke prikazala je, pak, srednjovjekovnu borbu hladnim  oružjem, prvenstveno  mačevima i sjekirama. Posebno su izvježbani bili u  prikazivanju usporene borbe, onako kako bi izgledala  na “slow motion” prikazu na  malome ekranu.
Pravo mačevanje demonstrirali su na kraju prezentacije naši domaći Vitezovi  vranski, koji su i ovom prigodom pobrali veliki pljesak  okupljenih.
Navečer se viteška događanja nastavljaju u Pakoštanima gdje će također biti prikazani srednjovjekovni glazba i ples, a potom i pomorska  bitka na mjesnoj rivi. Predstavit će se i viteška skupina  Zlatni kalež iz Zagreba.