Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

General Gotovina uživao u nikad završenoj Mozartovoj misi

Autor: Ivana Jurišić

15.08.2013. 22:00
General Gotovina uživao u nikad završenoj Mozartovoj misi

Foto: Marin GOSPIĆ



Iako je maestro Repušić dugo razmišljao treba li se upustiti u izvedbu Velike mise, sudeći po pljesku u katedrali koji je trajao nekoliko minuta, a kojem su se na kraju pridružili i sami glazbenici njegov izbor Mozartove Velike mise pokazao se pun pogodak
53. Glazbene večeri u Donatu završene su Misom u c-molu (KV 427) ili Velikom misom Wolfganga Amadeusa Mozarta. Pod ravnanjem zadarskog dirigenta Ivana Repušića uz Zadarski komorni orkestar nastupio je Slovenski komorni zbor koji je dan prije u crkvi sv. Donata Zadrane oduševio svojom izvedbom Palestrine, Verdija, Griega, Rahmanjinova, Sandstroma, Duruflea, Kogoja i Kimoveca. U prepunoj katedrali sv. Stošije u kojoj se tražilo mjesto više nastupili su i sopranistica Evelin Novak, mezzosopranistica Diana Haller, tenor Ivan Turšić i bas Tomislav Lučić.
Iako je maestro Repušić dugo razmišljao treba li se upustiti u izvedbu Velike mise, sudeći po pljesku u katedrali koji je trajao nekoliko minuta, a kojem su se na kraju pridružili i sami glazbenici njegov izbor pokazao se pun pogodak.
Riječ je o djelu koje se jako rijetko izvodi u Hrvatskoj te je u posljednjih 50 godina u našoj zemlji izvedeno samo nekoliko puta.
– Velika misa osim dobrog orkestra, zahtijeva vrhunski zbor i soliste te predstavlja veliki zalogaj i dirigentu i umjetnicima, rekao nam je maestro Repušić uvjeren da je riječ o koncertu koji će zlatnim slovima biti upisan u kulturnu povijest Zadra.
Mozart je za života skladao 18 misa. Misa u c-molu je uz Requiem njegova najpoznatija misa, a veliki glazbenik ju je napisao u povodu svog vjenčanja s Constance Webber. Bilo je to jedno od najsretnijih razdoblja glazbenikova života što se i osjeti u misi koja je jako svečana, čak i pomalo pompozna. Kao i u slučaju Requiema koji Mozart nije uspio završiti zbog bolesti i prerane smrti i Velikoj misi zagonetno nedostaje posljednji stavak, Agnus Dei. Glazbeni povjesničari još uvijek ne znaju zbog čega je Mozart ovo svoje djelo ostavio nesavršenim. Neki smatraju kako je veliki skladatelj mislio da je njegova misa savršena takva kakva je i da joj Agnus Dei nije potreban, ali to su samo spekulacije koje još uvijek nemaju potvrdu.
Za razliku od većine misa koje je napisao, Velika misa traje gotovo 90 minuta što je dva puta duže od većine drugih Mozartovih misa. Naime, Mozart je u to vrijeme radio za okrutna i brutalna nadbiskupa Colloreda koji je zahtijevao da glazbenik ne piše mise duže od 45 minuta (od čega je najbolji primjer Misa Brevis) te je Mozart skladajući ovo prekrasno i veličanstveno djelo koje stoji bok uz bok Beethovenovoj Misi Solemnis sebi dao oduška.
Velika misa je svoju premijeru imala 26. listopada 1783. godine u Salzburgu, a njegova zaručnica Constance na premijeri je pjevala dio “Et incarnatus est”.
Osim običnih građana i turista, završni koncert Večeri posjetili su i neki od poznatih Zadrana. Tako smo uz Zvonimira Vrančića, u prvom redu mogli vidjeti i generala Antu Gotovinu koji je nakon ljetne ture po obali zajedno sa suprugom zastao u sv. Stošiji.
Koncert je završen s dvostrukim bisom, od čega je posljednje djelo bilo Ave Verum Corpus, kratka euharistijska himna. Kako je riječ o svečanom sakralnom djelu maestro Repušić je sve prisutne zamolio da nakon tog djela ne plješću već se u miru upute prema izlazu.