Hoće li izgubiti regionalni značaj?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
A. SITNICA
Po sadašnjoj kategorizaciji Opća bolnica Zadar nalazi se u II A kategoriji

Ovih je dana u medijima odjeknula vijest kako sudbinu hrvatskog zdravstva kroje Francuzi. Naime, na natječaju projekta koji se financira zajmom Svjetske banke u iznosu od 200 tisuća eura odabrana je francuska agencija koja bi trebala utvrditi imamo li previše bolnica, koji odjeli nam ne trebaju, kako organizirati dnevne bolnice i stacionare. Iako je mala vjerojatnost da bolnice budu ukidane, postoji mogućnost njihove pozicije u nižu kategorjiju. Po sadašnjoj kategorizaciji Opća bolnica Zadar nalazi se u II A kategoriji kao Županijska bolnica regionalnog značaja, a niže bi mogla pasti na bolnicu od gradskog značaja.

No kakva sudbina čeka zadarsku Bolnicu i njezinu polikliniku u izgradnji za sada je teško reći, a iako su Francuzi, navodno, kroz protekli mjesec obilazili bolnice čini se da u zadarskoj još uvijek nisu bili.

- Ne mogu davati komentar o ovome projektu jer u Općoj bolnici Zadar francuski stručnjaci nisu bili niti je bilo najave da bi netko dolazi, rekla je sanacijska upraviteljica OB Zadar Mirjana Mrčela.

Novosti su ovih dana stigle i iz HZZO-a koji je objavio Vodič kroz novi model upućivanja koji će se primjenjivati od 1. rujna, a cilj mu je smanjiti liste čekanja i troškove. Tako će od sada velik dio posla obavljati lječnici primarne zaštite te se na njih prebacuje postavljanje dijagnoze, liječenje pacijenta i praćenje kroničnih bolesnika. Neracionalna primjena lijekova smanjit će se tako da će na preporuku specijalista liječnik prepisivati najjeftiniji lijek istog sastava, a ako pacijent želi skuplji morat će doplatiti. Bolovanja će morati biti potkrijepljena dodatnim nalazima, a uputnice će imati nov način šifriranja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno