Kamo sa starim lijekovima?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Od zadarskih ljekarni samo privatne primaju farmaceutski otpad

Veliki dio lijekova kojima je prošao rok trajanja i dalje, nažalost, završava u komunalnom otpadu gdje starim medikamentima nikako ne bi smjelo biti mjesto. Mnogi građani, naime, još uvijek ne znaju da lijekovi pripadaju opasnom, tzv. farmaceutskom otpadu koji sadrži za okoliš, pa time i za ljude i životinje štetne kemijske elemente te nisu svjesni opasnosti bacanja lijekova u kontejnere čime on dospijeva na smetlišta, odnosno u prirodu.

Na zadarskome području, ali ni šire, za sada nema većeg oganiziranog prikupljanja starih lijekova na jednome mjestu, ali sve lijekove kao i ostali farmaceutski otpad iz domaćinstava - u koji spadaju primjerice i inzulinske igle, Zadrani mogu donijeti u privatne ljekarne koje imaju tzv. spremnike za farmaceutski otpad.

Tako u ljekarni Šarunić kažu da im građani u sve većem broju donose stare lijekove i ostale farmaceutske proizvode poput sirupa kojima je prošao rok trajanja te da ograničenja za donesenu količini nema.

Prikupljeni farmaceutski otpad razvrstava se po vrsti ovisno je li riječ o tabletama, narkoticima, otopinama i sl., o čemu onda ovisi i cijena otkupa.

Kad je pak riječ o Ljekarnama Zadar ravnatelj Božo Čolak kaže da oni ne primaju lijekove od građana, dakle iz domaćinstava, pojašnjavajući kako nemaju financijskih sredstava za plaćanje otkupljivaču za preuzimanje takvog otpada te nas je uputio na Grad Zadar, koji bi, prema njegovim riječima, trebao organizirati posebne spremnike za prikupljanje farmaceutskog otpada iz zadarskih domaćinstava i financirati njegov otkup.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika padam
te lijekove davati umirovljenicima da in vrag sriču prije odnese ionaku su na teret državi...