Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Prestigli Pulu, već više od 300 tisuća putnika!

Autor: Edvard Šprljan

15.08.2013. 22:00
Prestigli Pulu, već više od 300 tisuća putnika!


Mjesec dana prije nego prošle godine u Zračnoj luci Zadar zabilježen je prolaz 300.000 putnika! Prošle je godine toliki promet ostvaren 14. rujna, što znači da su prognoze o mogućem postizanju novog cilja od pola milijuna putnika bile realne.
– Vjerojatno nećemo uspjeti doći baš do pola milijuna putnika, jer se situacija u odnosu na početak godine kada je ta prognoza izrečena ponešto promijenila. Zbog viznog režima otpala je linija s Moskvom, a zbog problema u kojima se nalazi Croatia airlines i njihove linije su reducirane. No došle su nove Scandjet i Ryanair linije prema Norveškoj, Švedskoj i Poljskoj, pojačane veze prema Velikoj Britaniji i širom Europe tako da ćemo biti sasvim blizu donedavno nevjerojatno velikog prometa, zadovoljna je direktorica Katica Pupić Bakrač.
Radi se o, uistinu, značajnim dosezima od kojih velike koristi ima turizam, ne samo u Zadarskoj nego i u Šibensko-kninskoj županiji. Treba znati da je prije rata rekordan broj putnika na Zračnoj luci bio 1976. godine kada je zabilježeno 140.000 putnika. Za vrijeme Domovinskog rata Zračna je luka bila okupirana, potpuno uništena i to ne samo pristanišna zgrada nego su i piste bile minirane. Obnova je počela prije 15 godina da bi već 1999. godine bio ostvaren promet od 100.000 putnika. Otada se stalno dograđuje i nadopunjava ponuda pa se, nakon što je Ryanair Zadar odabrao za svoju bazu, ove godine prvi put prestigla Pula, koja je godinama bila četvrta zračna luka u Hrvatskoj po broju putnika. Daleko ispred su brojke koje se ostvaruju u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku. Kako je kolovoz tradicionalno najprometniji mjesec, a očekuje se i dobra posezona, sasvim je sigurno da će prošlogodišnji rekord od 371 tisuća putnika u Zračnoj luci Zadar biti uvjerljivo nadmašen.