Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Schindlerova lista života

Autor: Hana Radulić

15.08.2013. 22:00
Schindlerova lista života


Iako član Nacističke stranke, industrijalac koji je u ratu vidio isključivo priliku za zaradu, Oskar Schindler je prije svega bio čovjek koji ni u najmračnijem razdoblju nije zaboravio vrijednost ljudskog života


Na internetskoj dražbi ovih su dana ponuđeni vrijedni dokumenti povijesnog značaja koji su pripadali Oskaru Schindleru, najpoznatijem Pravedniku među narodima, čija je životna priča inspirirala australskog pisca Thomasa Keneallyja za roman “Schindlerova lista”, a onda i holivudskog redatelja Stevena Spielberga za istoimeni film.
Lista s imenima stotina Židova, poznatija kao Schindlerova lista, bila je najprije ponuđena na eBayu, s početnom cijenom od tri milijuna dolara, no kupca za sada nije pronašla. Danas još postoje četiri kopije liste, od nekadašnjih sedam. Dvije su pohranjene u Memorijalnom centru Yad Vashem, jedna u Muzeju holokausta u SAD-u, dok je preostala ponuđena na internetskoj aukciji, a prodaje ju kolekcionar iz Kalifornije.
Osim ovoga povijesnog dokumenta ispisanog pisaćim strojem na 14 stranica, na dražbi se nalaze i nacrti na proširenje Schindlerove tvornice u Krakowu, u kojoj je zapošljavao više od tisuću židovskih radnika iz obližnjeg koncentracijskog logora Plaszowa.