Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Turistička oaza u zagrljaju bistrog mora i borove šume

Autor: Ante Vidović

15.08.2013. 22:00
Turistička oaza u zagrljaju bistrog mora i borove šume

Foto: Ante VIDOVIĆ



Turistička patrola Zadarskog lista nastavlja s obilaskom atraktivnih lokacija na području Zadarske županije, a sve u sklopu zajedničke akcije zadarskog lista i Turističke zajednice Zadarske županije «Biramo najljepše mjesto». Na ovotjednom rasporedu je predstavljanje Božava na Dugom otoku.
“Imade svega, malo kuća koje žive u miru Božjemu, bez buke, automobila i tvornica. Ipak morate tu Božavu nazvati gradićem. Ta ona nije šala! Imade ulice, istinske ulice i to cimentirane. Imade i mali hotelić s vrlo dobrim komforom i povoljnim cijenama. Ta kila srdela stoji tamo 1 dinar.”
Ovo je opis Božave novinara Ilustriranog svijeta, koji je opisao Božavu u članku objavljenom u svibnju 1935. godine, koji zaslužuje da se ponavlja. Ulaz u mjesto zadržao je prošlogodišnju razinu čistoće i urednost. Patrola se nastavila prema hotelskom kompleksu gdje se još jednom pokazalo kako hotelijeri vode računa o svom imidžu. Prvenstveno se pritom misli na hortikulturno uređenje okoliša. Ni sami mještani nisu zaostali za njima tako da je donekle ublažen blijed dojam s početka. Od hotelskog kompleksa krenulo se prema turističkom uredu mjesnom šetnicom koja vodi uz more, pokraj lučice. Ispred ureda turističke zajednice nalazi se plan mjesta. Drugi plan, kako smo poslije vidjeli, postavljen je na mjesnoj rivi, zajedno s planom Dugog otoka i zadarske regije. Turistički ured radi dvokratno. U uredu se mogu uzeti i promidžbeni i informativni materijali o Božavi i Dugom otoku, kao i o drugim atraktivnim lokacijama u Zadarskoj županiji i njenoj blizini. Šetnica vodi prema rivi, a nastavlja se kroz borovu šumu prema mjesnim plažama. Spomenimo kako je šetnica opskrbljena klupama za odmor, noćnom rasvjetom, kantama za otpad i cvjetno oplemenjena pitarima s cvijećem.
Nakon razgledavanja ureda patrola se nastavila na mjesnoj rivi, centru svijeta svakog mediteranskog mjesta pa tako i Božave. Uz veću uobičajenu opremu koja prati šetnicu tu je postavljen i plan mjesta. Već početkom srpnja vlada uobičajena atmosfera. Privezište je puno stranih jahti i jedrilica. Božava je već odavno postala neizostavna luka mnogih jadranskih Argonauta, osobito onih na plovidbi od Malog Lošinja prema PP Telašćici ili NP Kornati. Dok nautičari obavljaju svoje brodske dužnosti mještani i njihovi gosti uživaju u prijepodnevnim kavama ili poslijepodnevnim osvježavajućim pićima. Danju je riva mjesto odmaranja, a noću mjesto zabave.
Nakon rive krenulo se u razgledavanje stare mjesne jezgre koja odiše tipičnim mediteranskim štihom uokvirenim kamenim kućama debelih zidova i drvenim ponistrama. Šteta što se patrola nije obavila u kolovozu kada ljudi suše smokve, što još smo pojačava dalmatinski ugođaj.
Tu je i pansion Uglešić koji je svoja vrata otvorio gostima 1935. godine i radio sve do 1939. godine, do pred početak Drugog svjetskog rata. U svoju prvotnu funkcija se vraća 1952. godine, a već tri godine kasnije u njega dolaze prvi gosti iz Pariza. Vrijedno je spomenuti ta dostignuća božavskog turizma u turističkoj patroli o mjestu.
Božava je tada privlačila svojim okruženjem u očuvanoj prirodi i čistim morem, a te je svoje kvalitete zadržala i na početku 21. stoljeća. Mir i tišina koji vladaju u mjestu, blizina pješčanog Saharuna, a i same mjesne plaže čini je idealnim mjestom za obiteljski odmor.