Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Velika Gospa proslavljena na Ugljanu

Autor: Ante Vidović

15.08.2013. 22:00
Velika Gospa proslavljena na Ugljanu

Foto: Adam VIDAS



Velika Gospa je na Ugljanu duhovni i obiteljski blagdan. Bila je procesija a svjetovni dio fešte održan je u sklopu ugljanskog ŠUG-a, Šetemona ugljonskih guštov na kojoj je održana i prva olimpijada


Duhovnim i svjetovnim događanjima nekoliko tisuća ljudi je proslavilo blagdan Velike Gospe u Ugljanu. Blagdan Velike Gospe glavni je crkveni i obiteljski blagdan u Ugljanu. Gospa je zaštitnica mjesta i svoje poštovanje prema zaštitnici Ugljanci su iskazali na svetoj misi u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije koju je držao velečasni Mario Akrap i svečanom procesijom od crkve uz šetnicu Mostir kroz centar mjesta u kojoj je nošen kip Majke Božje.
Svjetovni dio fešte održan je u sklopu ugljanskog ŠUG-a, Šetemoni ugljonskih guštov, koje organizira Turistička zajednica Ugljan. Na Mostu je održana prva ŠUG olimpijada na kojoj su se natjecale tri ekipe: Selo, Čeprljanda i Gruzi. Olimpijske igre održane su u disciplinama prenošenje mora u probušenim kablima, utrka karijolama, štafeta u utrci u vrećama, potezanje konopa, trka u dječjim rukavicama za plivanje. Pred brojnom publikom titulu prvih ŠUG olimpijskih pobjednika odnijeli su Gruzi.
Dan ranije na Ugljanu je održan festival otočnih proizvoda na kojem je sudjelovalo 15 izlagača s otoka Pašmana i Ugljana. Oni su izlagali autohtone, domaće otočne proizvode poput ekstradjevičanskog maslinova ulja, rakija, sapuna od maslinova ulja, mariniranih inćuna, hobotnice, fritule suvenira.