U Škabrnji svečano proslavljena zaštitnica župe

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

Rajska djevo, kraljice Hrvata..., pjevale su tisuće Škabrnjana, među njima brojni Škabrnjani iz inozemstva, Australije, SAD-a i Kanade, koji ljeto provode u domovini, te hodočasnici iz cijele Zadarske županije, na svečanoj svetoj misi i tijekom nepregledne procesije u povodu blagdana Velike Gospe ili Uznesenja Marijinog, zaštitnice župe i zavjetnog blagdana, Škabrnje.

Svečano misno slavlje u župnoj crkvi Uznesenja BDM, koja je 1992. godine u Domovinskom ratu bila potpuno srušena, a potom iz pepela podignuta još velebnija i veličanstvenija, predvodio je zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić, u koncelebraciji sa župnikom don Josipom Lisicom i subraćom svećenicima don Elvisom Ražovom i don Alojzijem Kneževićem.

Puljić je poručio vjernicima da trebaju u svojoj vjeri biti odgovorni na svim društvenim poljima.

- Vjera nas ne ostavlja u prošlosti niti udaljava u budućnost, nego nas vidi nazočne i odgovorne na polju odgoja, kulture, zdravstva, zakonodavstva, politike, gospodarstva. Svojim kršćanskim svjedočenjem želimo obogatiti temeljnim ljudskim i evanđeoskim vrjednotama: općeg dobra, dostojanstva čovjeka i obrane života, ne samo na početku i kraju, nego tijekom cijelog hodočasničkog puta ovom zemljom, kazao je.

Svega je bilo lijepoga i pobožnog u Škabrnji, vjerskog i zavjetnog uz neizostavna pučka obilježja. Brojni štandovi s bižuterijom i crkvenim predmetima, stotine janjaca i odojaka na ražnju, blagovalo se nakon svete mise u škabrnjskim obiteljima. Jedino iz pijeteta prema dvojici mladića iz Škabrnje, nedavno tragično preminulih, nije bilo tradicionalnog koncerta.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno