Načelnik Polače "u fušu" želi voziti autobus

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Tomislav Prtenjača pokušao zadržati i stari posao
Kao vozač je Prtenjača radio prije nego što je došao na načelničku funkciju, a nastavio bi taj posao raditi vikendom
Preko tjedna načelnik, vikendom vozač autobusa? - Tomislav Prtenjača

Naš list već je objavio nekoliko slučajeva načelnika općina koji su, uz načelničku dužnost, htjeli imati i privatne tvrtke ili saborske plaće, ali najnoviji slučaj - onaj načelnika Polače - nadmašuje sve njih. Nezavisni Tomislav Prtenjača, koji je Polaču preuzeo na zadnjim lokalnim izborima, uz plaću od desetak tisuća kuna iz općinskog budžeta, htio bi raditi i kao - vozač autobusa!

Ovaj podatak saznali smo u Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa na čijoj se 187. sjednici našao i njegov predmet, a nakon što im je poslao zahtjev za mišljenjem o tome može li istodobno raditi dva posla - načelnički i prijevoznički.

Kao vozač je Prtenjača radio prije nego što je došao na načelničku funkciju, a nastavio bi taj posao raditi vikendom, zanemarujući činjenicu da općinski načelnici velik dio posla odrađuju upravo tada kada se u manjim mjestima odvija glavnina kulturnih i sportskih događanja.

U Puntamici-line zgroženi

U Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa dali su mu pozitivno mišljenje, pritom naglašavajući da može voziti vikendom samo ako se te obveze ne poklapaju s načelničkim, i to najviše 15 sati mjesečno. No u njegovoj su bivšoj tvrtki, Puntamici-line, zgroženi znajući da Prtenjača načelničke dužnosti mora obavljati i vikendom, te da bi na taj način diskriminirali druge vozače sastavljajući satnice prema Prtenjačinim potrebama.

Naime, u Povjerenstvu nam kažu kako je Prtenjača još 29. lipnja ove godine podnio zahtjev za traženjem mišljenja u kojemu navodi da je dana 30. svibnja 2017. stupio na dužnost načelnika Općine Polača te da će navedenu dužnost obavljati profesionalno, napominje tajnica Majda Uzelac:

- Dužnosnik od Povjerenstva traži mišljenje smije li za vrijeme obnašanja dužnosti općinskog načelnika Općine Polača tijekom slobodnog radnog vremena, u smislu članka 61. stavka 3. Zakona o radu te na temelju ugovora o djelu sklopljenog s drugim poslodavcem, obavljati usluge prijevoza motornim vozilom (autobusom) uz dogovorenu naknadu uz napomenu da je navedeni posao obavljao do stupanja na navedenu dužnost. Na 187. sjednici Povjerenstvo je dalo mišljenje da obzirom da iz zahtjeva za mišljenjem proizlazi da bi dužnosnik Tomislav Prtenjača za vrijeme profesionalnog obnašanja dužnosti općinskog načelnika Općine Polača na temelju ugovora o djelu sklopljenog na razdoblje od mjesec dana s trgovačkim društvom Puntamika-line d.o.o. obavljao djelatnost prijevoza motornim vozilom (autobusom) subotom ili nedjeljom i to ukoliko u iste dane nema obveze povezane s obnašanjem dužnosti općinskog načelnika Općine Polača, a najviše do 15 sati mjesečno, ne bi se radilo o obavljanju drugih poslova smislu redovitog i stalnog zanimanja te stoga dužnosnik u smislu članka 13. stavka 2. ZSSI-a smije obavljati navedenu djelatnost istodobno s obnašanjem javne dužnosti - stoji u odluci Povjerenstva.

Dužan podnijeti izvješće

Dalje se navodi da "ukoliko bi se tijekom cijelog razdoblja profesionalnog obnašanja navedene dužnosti promijenio način obavljanja poslova na temelju eventualno kasnije sklopljenih ugovora tako da se moglo raditi o obavljanju drugih poslova smislu redovitog i stalnog zanimanja, dužnosnik je od Povjerenstva dužan zatražiti prethodno odobrenje kojim bi se utvrdilo utječe li njihovo obavljanje na zakonito obnašanje dužnosti općinskog načelnika Općine Polača" - obrazlaže se u odluci Povjerenstva, uz napomenu kako je Prtenjača temeljem Zakona o sprječavanju sukoba interesa istekom ove godine dužan Povjerenstvu podnijeti izvješće u kojem će navesti iznos prihoda stečenih od obavljanja navedene djelatnosti.

Prtenjača bez komentara

Za komentar smo se obratili i načelniku Tomislavu Prtenjači, no na pozive se nije javljao, iako je tajnica napomenula kako mu je prenijela poruku o temi koju radimo. Očito je novopečenom načelniku sada nezgodno objasniti javnosti, a prije svega mještanima koji su kako smo čuli zgroženi činjenicom da želi voditi općinu i voziti autobus, na koji bi to način uspješno kombinirao ta dva posla.

Deranja: Kako ga nije sram? Nema šanse!

Vlasnik prijevozničke tvrtke Puntamika-line s kojom je Prtenjača imao ugovor, Vlade Deranja, bio je šokiran viješću da je Prtenjača, nakon stupanja na dužnost načelnika, uopće pomislio i dalje voziti autobus.

- Ne mogu vjerovati da je Povjerenstvu uopće poslao taj zahtjev, a da me prethodno nije niti pitao bismo li mi pristali na to! Kako ga nije sram? On bi vozio samo vikendom, i to u sate koji njemu odgovaraju. A što je s ostalim kolegama, je li to pošteno, svi oni trebali bi se podrediti njemu? Nema šanse, već sam se pozdravio s njim, raskinuli smo ugovor. Meni su putnici na prvom mjestu, zato biram samo odgovorne ljude i svi znaju koliko poštujem svoje djelatnike baš zbog njihove odgovornosti - kaže Deranja.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)