Opremanje dvoje ili više djece za školu može koštati i 7 tisuća kuna!

Slika korisnika valentinam
Uskoro počinje nova školska godina
Cijene anatomskih školskih torbi kreću se od 350 kuna na više, a najskuplje premašuju i tisuću kuna. Ni pernice nisu jeftine, one najjeftinije, prazne koštaju oko 30 do 50 kuna, a skuplje, pune na dva ili tri kata, mogu iznositi i više od 200 kuna, a gdje su još udžbenici, bilježnice, tenisice...
Vedran SITNICA
Kupnja školske torbe svim roditeljima predstavlja jedan od većih izdataka

 Bliži se početak školske godine, što predstavlja stres ne samo učenicima, već i njihovim roditeljima. Naime, svake godine sve više novaca treba izdvojiti za opremanje djece u školu. Budući da je riječ o neophodnom asortimanu, trgovci su cijenama neumoljivi jer će svi roditelji za svoju djecu za polazak u školu izdvojiti i koju kunu više.

I dok se čini kako je polazak djeteta u prvi razred osnovne škole ozbiljna investicija, roditeljima koji imaju više školaraca opremanje dvoje ili više djece postaje pravo umijeće koje je s prosječnim plaćama teško izvesti.

Upravo sada pribor je najskuplji

Većina djece, posebno prvašići, žele imati najmoderniju školsku torbu, i to s omiljenim likovima iz crtanih filmova. Cijene anatomskih školskih torbi kreću se od 350 kuna na više, a najskuplje premašuju i tisuću kuna. Ni pernice nisu jeftine, one najjeftinije, prazne koštaju oko 30 do 50 kuna, a skuplje, pune na dva ili tri kata, mogu iznositi i više od 200 kuna.

- Kod nas roditelji obično kupuju jeftinije pernice koje koštaju oko 50 kuna pune, a skuplje su 130 kuna. Što se tiče školskih torbi i ruksaka sada imamo popust od 50 posto na dio asortimana od prošle godine. Cijene ruksaka kreću se od 70 kuna pa do 300, 400 kuna, a školske anatomske torbe koje najčešće kupuju roditelji učenika nižih razreda koštaju oko 400-tinjak kuna, rekla je Dragana, trgovikinja u jednoj zadarskoj knjižari.

Ovo je jedna od rijetkih, možda čak i jedina knjižara u kojoj nude sniženje na školske torbe uoči početka školske godine. Na ostalim prodajnim mjestima ovaj asortiman upravo sada je najskuplji, a trgovci će cijene početi snižavati početkom listopada. I to ne na cijeli asortiman jer će traženije torbe i pernice i dalje ostati po istim cijenama.

Osim torbi i pernica, tražene su kutije s kompletnim priborom za likovnu kulturu, bilježnice na popularne akcijske junake, olovke, gumice, što atraktivnijeg izgleda - to prodavanije.

Komplet knjiga za gimnazijalce 2.500 kuna

Komplet školskih udžbenika za prvi razred osnovne škole stoji 650 kuna, a za svaki sljedeći cijena je veća. Tako primjerice, knjige za osmi razred koštaju 1.700 kuna, a za gimnazijalce primjerice komplet novih udžbenika može iznositi i do 2.500 kuna.

Tu se trebaju pribrojiti i bilježnice. Najjeftinije su pisanke za prvi i drugi razred osnovne škole koje se mogu pronaći za dvije do tri kune, ali one s popularnim likovima iz crtića koštaju više, od sedam do 10 kuna. Bilježnice tvrdih korica su od 15 do 20 kuna. Učenicima trebaju još olovke, šestari, ravnala, gumice, korice za knjige, tehničke olovke na što se potroši još od 100 do 200 kuna.

Uz sve navedeno već smo premašili dvije tisuće kuna za prvašića, a za učenike viših razreda i 3.500 kuna, a još nismo ubrojili odjeću i obuću.

Uz osnovni pribor za školu, treba ubrojiti obuću i odjeću. Nove tenisice koje se na sniženjima mogu pronaći do 200-tinjak kuna, bijele majice za tjelesni odgoj, papuče za učenike nižih razreda, torba za papuče...Dakako, obuća i odjeća jeftinija je za manje uzraste pa će tako roditelji manje djece ipak proći jeftinije.

Jeftinije će proći i roditelji čija djeca imaju pravo na subvenciju ili besplatne udžbenike od onih koji to nemaju. A oni koji imaju dvoje ili više školaraca moraju se spremiti na izdavajanje pozamašne svote novca koja može iznositi i više od 7.000 kuna.

Ubrojimo li tu izvannastavne aktivnosti, pohađanje stranog jezika ili sporta, za što roditelji mjesečno moraju izdvojiti najmanje 200 kuna te školsku marendu čija cijena za mjesec dana iznosi od 200 do 250 kuna, troškovi dodatno rastu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno