Pilot kod Galovca uočio požar, zračne snage brzo ga dovele pod kontrolu

Slika korisnika valentinam
Zračne snage angažirane na novim požarištima
Marin GOSPIĆ
Požar su gasila dva kanadera i jedan aitraktor

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika danas su upućene  na novo požarište Zaton kod Šibenika, a u gašenju sudjeluju tri kanadera i tri airtraktora AT-802.

Požar je uočio pilot airtraktora na protupožarnom izviđanju te su zračne snage u najkraćem vremenu započele s djelovanjem na ovom požarištu.

U isto vrijeme pilot na protupožarnom izviđanju uočio je još jedan požar u samom začetku na lokaciji Galovac - Gorica u Zadarskoj županiji, kojeg su dva kanadera i jedan airtraktor uspjeli vrlo brzo staviti pod nadzor gasitelja. Tri kanadera koja su jutros bila upućena na požarište Svilaja povučeni su zbog loše vidljivosti i zadimljenosti prostora iznad požarišta te će po stvaranju uvjeta nastaviti s djelovanjem i na ovom požarištu.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 212 požara (73 u Šibensko-kninskoj, 72 u Splitsko-dalmatinskoj, 53 u Zadarskoj, 10 u Dubrovačko-neretvanskoj, tri u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 1800 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 52 000 tona vode te su prevezena 263 vatrogasca i vojnika i 32 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta.

 

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno