Umjetnički dvojac Nikolina Mojić i Milan Ciglar nastupio u Božavi

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Prvi iskorak "preko slane bare"
Autor: 
Pjesnička večer je u prirodnom okružju suzvučja zrikavaca održana na nevelikom mjesnom trgu Kuledišće koji je bio ispunjen do zadnjeg mjesta
Uigrani dvojac pjesnikinje i gitarista

Uigrani umjetnički dvojac Nikolina Mojić- Milan Ciglar poduzeo je ovih dana svoj prvi iskorak "preko slane bare" da bi se predstavio i publici na otočju obližnjeg akvatorija. Recitatorsko-glazbenim ugođajem standardnog im performansa upotpunili su program Božavske noći ,koja po tradiciji svake godine uslijedi sredinom kolovoza u Božavi.

Organizatori događanja i skrbni domaćini su im bili vrijedni neimari iz Turističke zajednice, krovne asocijacije turističke djelatnosti malene i živopisne Božave koja inače slovi perjanicom dugootočkog turizma, predvođeni Tomislavom Jerićem, predsjednikom TZ-a i Jurom Javorinom, direktorom Turističkog ureda u ovom mjestu.

Pod okvirnim sloganom "Stihovi i note pod nebom Božave" recitatosko glazbeni dvojac Mojić- Ciglar božavskoj publici je predočio lirski opus hrvatskih književnih klasika te Nikolinine pjesničke uspješnice iz njenih zbirki Iza sna i Gospodar, uz samozatajnu i nenametljivu svirku Ciglarove gitare u podlozi. Pjesnička večer je u prirodnom okružju suzvučja zrikavaca održana na nevelikom mjesnom trgu Kuledišće koji je bio ispunjen do zadnjeg mjesta, a k tomu su sugestivan izričaj stiha Mojić i akordi gitare dodatno privlačili okolne šetače s mjesnog lungomara na ovu pjacetu. O uronjenosti nazočne publike u stihovnu ekspresiju, interferenciji s izvođačima kroz cijelo trajanje cjelovečernjeg programa i otprije poznatoj im Nikolininoj sugestivnoj i kristalno jasnoj recitaciji svjedoči i to što je kultna Ujevićeva Svakidašnja jadikovka te večeri morala biti dodatno recitirana, na izričit zahtjev nekolicine nazočnih kojih je Nikolinina dojmljiva ekspresija Ujevića posebno "ćopila za srce" i pojačala poslovičnu empatiju otočana prema Tinu, tom stamenom klasiku stiha i neuništivom boemu i hedonistu. Od posebnosti ove božavske večeri još možemo izdvojiti vokalnu varijantu pjesme Oproštaj iz zbirke Iza sna, potenciranu solističkim vokalom Mojić i sekundiranjem Ciglarevih tonskih akorda na gitari.

O neupitnom pogotku u sridu lirskog performansa i zadovoljstvu gostovanjem na Božavi govori i činjenica da je sljedećeg ovakav nastup utanačen već ovom prilikom za ljeto 2018. Time je ovaj dvojac ujedno proširio program svojih nastupa i na zadarsko otočje, s perspektivnom tendencijom daljnjeg razvoja suradnje s otočnim kulturnim udrugama u smislu obogaćenja kulturnih ljeta diljem arhipelaga.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)