Zadrani dobili pozive za pričuvu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Očekivalo se
Razvrstanim pričuvnicima koji budu odabrani, tijekom rujna i listopada priopćit će se ratni raspored u pričuvne postrojbe OS RH. Zadrani koji su dobili pozive, osposobljavat će se za potrebe 1. raketno - topničkog divizijuna. U prvom valu, pozvano je 20-30 pričuvnika
Ustrojavanje pričuvnih pukovnija OS RH započeto je 2014. godine i kontinuirano se provodi svake godine

Na adrese mnogih Zadrana ovih dana stigli su pozivi za pričuvu u Oružanim snagama Republike Hrvatske. Nakon Osijeka i Dubrovnika, riječ je o drugom valu poziva, nakon Domovinskog rata, a od vojnih obveznika se traži da dostave podatke o završenoj školi, zaposlenju, zdravstvenom stanju, konfekcijskom broju i broju obuće koji nose. No, u MORH-u kažu da je ustrojavanje pričuvnih pukovnija OS RH započeto je 2014. godine i kontinuirano se provodi svake godine, a nastavit će se provoditi i sljedećih godina.

- U tijeku je ustrojavanje šest pješačkih pukovnija OS RH, te se vrši ažuriranje podataka pozvanih osoba vojnih obveznika na području cijele Republike Hrvatske. Poziv su upućeni razvrstanim pričuvnicima: vojnicima, dočasnicima i časnicima. Radi se o osobama koje su odslužile vojni rok ili su bile na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi te im je određena vojno stručna specijalnost, rekao nam je načelnik Odjela za informiranje MORH-a brigadir Dražen Jonjić.

Vojni obveznici do 55 godina

Pozivi se upućuju vojnim obveznicima do 55 godina starosti, do kada zakonski traje vojna obveza. Razvrstanim pričuvnicima koji budu odabrani, tijekom rujna i listopada priopćit će se ratni raspored u pričuvne postrojbe OS RH. Zadrani koji su dobili pozive, osposobljavat će se za potrebe 1. raketno - topničkog divizijuna. U prvom valu, pozvano je 20-30 pričuvnika, koji će se obučavati za stožerne zadaće ili zapovjedne dužnosti u divizijunu za kojeg se predviđa da će imati 250-300 pričuvnika. Riječ je o pričuvnicima starim između 40 i 50 godina. Nakon razvrstavanja, tijekom listopada i studenoga provest će se obuka ključnog osoblja i kritičnih vojno stručnih specijalnosti tzv. VSSp iz sastava 5. pješačke pukovnije Split i 1. pješačke pukovnije Zagreb u trajanju od 4 dana, te osposobljavanje jedne pješačke satnije iz sastava pješačke bojne u trajanju od 10 dana.

Riječ je o tehničkim zahtjevnijim dužnostima, primjerice u raketnim postrojbama protuzračne obrane ili u protuoklopnim postrojbama kopnene vojske. Prema preuzetim obvezama u NATO-u, Hrvatska ide prema 2 posto izdvajanja iz BDP-a za potrebe obrane. Pričuvnici stoga moraju biti „u to date“ s novonabavljenom opremom za čije je rukovanje potrebna viša tehnička izobrazba. Ukupno je pozvano oko 15.000 razvrstanih pričuvnika. Oružane snage su priopćile da će za potrebe popune 6 pješačkih pukovnija ratni raspored dobiti oko 9.000 razvrstanih pričuvnika. Zanimljivo je da su na smotru pozvane i žene kojima su dodijeljeni dočasnički ili časnički činovi OS RH.

Važnost pričuve, troškovi, prigovor savjesti

Ustrojavanje pričuve izuzetno je bitno za OSRH. Pokazala su to iskustva iz Domovinskog rata gdje je velika većina hrvatskih branitelja prošla vojnu obuku služeći u bivšoj državi obvezni vojni rok. Danas, Hrvatska ima oko 16.000 profesionalnih vojnika. Pokazalo se da to nije dovoljan jamac nacionalne sigurnosti, pa se vraća pričuva. Koliko je pričuva važna, pokazalo se u jesen 1991. mobilizacijom 285.000 vojnika i osnivanjem 77 brigada.

U raznim promišljanjima odustalo se i od plaćene pričuve, po uzoru na američku Nacionalnu gardu. No, u OSRH postoji ugovorna pričuva koja se odnosi na primjerice, liječnike, veterinare, inženjere elektrotehnike, dakle za kadrove koje se vojsci ne isplati držati u djelatnom sastavu.

U MORH-u priznaju kako su pozivi odaslani prije nego što je definiran najvažniji dio, kako nadoknaditi izostanak s radnog mjesta. Za razliku od bivše države, poslodavci u ovoj državi nerado puštaju svoje zaposlenike čak na jednodnevne sjednice skupština jedinica lokalne samouprave na što su nam se žalili neki gradski vijećnici u prošlom mandatu. Može se samo zamisliti što će se dogoditi kad pričuvnici budu pozvani na vojne vježbe u trajanju 10-tak dana. Na drugu stranu, procjenjuje se da će prvo okupljanje 150 vojnika koštati dodatnih 1,5 milijuna kuna. Uz to, moguće je i ponavljanje problema zbog kojeg je dijelom suspendirano služenje obveznog vojnog roka. Sukladno odredbama članka 24. Zakona o obrani, pozvani pričuvnici imaju mogućnost pozvati se na prigovor savjesti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4 (4 glasova)