Bryon Allen donosi kvalitetu

Slika korisnika mkvanja
Odličan igrač stiže u »Krešin dom«
Tri asistencije po utakmici za europsku košarku možda nisu malo, ali ipak govore dovoljno da će Allen prije svega biti strijelac. Tako u ovom trenutku Zadar ima samo jednog pravog »playa«, a to je Karlo Uljarević, iako treba vidjeti i s kojom će on »maštovitošću« razigravati napad zadarske momčadi
OČEKUJEMO MNOGO TRICA - Bryon Allen

Tony Wroten je završena priča što se tiče Košarkaškog kluba Zadar. Šteta. Dobro je zvučalo. Tony Wroten u Zadru. Tako nakon Glena Davisa, Zadar i dalje neće pohoditi Amerikanac koji je imao »poštene« brojke u NBA ligi. Dok je Davis trebao stići potpuno izvan forme i pri zalazu svoje karijere, Wroten je trebao stići u poprilično dobrom stanju. No, to se nije dogodilo. Wroten je nakon »rata menadžera« otišao u Poljsku, a Zadar ostao bez startnog »playa«. Ipak, valja napomenuti da je alternativa Wrotenu sve samo ne loša. Tako je potpis (nadamo se pravi ovaj puta) na ugovor sa Zadrom stavio Bryon Allen. Nakon dolaska Ive Ivanova, Ivana Siriščevića, Jamesa Farra, Karla Uljarevića i Jana Palokaja, novi Amerikanac stiže kao vjerojatno ključna napadačka karika Nazorove igre.

Statistika

Kako je napisano na službenoj stranici kluba, 191 cm visoki Allen podjednako se dobro snalazi na poziciji playmakera, kao i klasičnog beka. Prvi ozbiljniji košarkaški put započeo je, poput većine američkih igrača, na sveučilištu, točnije u George Mason Patriotsima natjecavši se od 2010. – 2014. u sklopu NCAA lige. Po završetku koledža, iste godine okušao se i na NBA draftu, nažalost bez uspjeha. Poljska Wikana Start S.A. Lublin iskoristila je trenutak i dovela Bryona u svoje redove gdje je otpočetka imao ključnu ulogu, nastupivši od 30 utakmica u svih 30 kao startni branič. Tada 22-godišnji Allen znao je iskoristiti ukazano mu povjerenje i u sezoni 14./15. bio je na prosjeku od 19.2 poena, 4.3 asistencije i 1.2 ukradene lopte po utakmici. Nakon Poljske preselio je u Italiju gdje je nastupao za Roseto Sharkse u sklopu respektabilne A2 talijanske lige. Upravo nakon sezone 15./16. u Roseto Sharksima uspio je zainteresirati i veće europske klubove te je iz godine u godinu napredovao i krenuo putem jačih liga. Tako je 16./17. branio boje češkog ČEZ Nymburka i s momčadi uzeo naslov prvaka domaćeg prvenstva kao i tamošnjeg Kupa. Nakon uspješne sezone u Češkoj preselio je u njemački EWE Baskets Oldenburg, čiji je član bio do prosinca 2017. kada je raskinuo suradnju s Nijemcima. Par dana kasnije postao je članom jake turske Pinar Karşıyake, odakle se na koncu sezone vratio u Italiju, ali ovoga puta u košarkašku Seria A ligu, gdje je nastupao i branio boje BC Brescia Leonesse. Kako je spomenute godine Brescia ispala od Rathiopharm Ulma u Eurokupu, iste sezone, opet u prosincu, potpisao je za Pallacanestro Reggianu (Reggio Emiliu). Posljednjih sezona bilježio je otprilike 13 poena, 3 asistencije i 2.5 skoka po utakmici, dok su brojke u sklopu Eurokupa u nastupima za Bresciu bile na 14.7 poena, 2.3 asistencije i 1.8 skoka po utakmici u 10 nastupa u kojima je dobio priliku.

Rizik

Ipak, nakon što se pročita jako dobra statistika novog zadarskog igrača, mora se spomenuti jedan potencijalni rizik. Naime, Bryon Allen je ipak prije svega bek šuter. Doduše tri asistencije po utakmici za europsku košarku možda nisu malo, ali ipak govore dovoljno da će Allen prije svega biti strijelac. Tako u ovom trenutku Zadar ima samo jednog pravog »playa«, a to je Karlo Uljarević, iako treba vidjeti i s kojom će on »maštovitošću« razigravati napad zadarske momčadi. Možda će Zadar idućih dana dovesti još nekog organizatora igre. U slučaju da se to ne dogodi, vrlo vjerojatno će Allen uzeti mjesto startne »jedinice«, Siriščević i Palokaj će biti »dvica« i »trica«. Na prvi pogled to izgleda sasvim solidno, ali treba vidjeti može li Allen veći dio minuta igrati na mjestu »playa«, odnosno koliko će tu biti koristan za momčad. Zadar je u svakom slučaju dobio izuzetno dobrog igrača, pravog strijelca koji ima kvalitetu da pogađa više šuteva u nizu, koji može pogađati nakon bloka, kroz »spot up«, iz tranzicije, a to zadarska publika itekako voli.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno