Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

FERRAGOSTO U ZADRU Grad je prekrasan, nedostaje samo malo osmijeha na licima Zadrana

16.08.2019. 08:08
FERRAGOSTO U ZADRU Grad je prekrasan, nedostaje samo malo osmijeha na licima Zadrana


Paola Busnelli i Andrea Di Mauro talijanski su par iz Milana na ljetovanju u Zadru. Stigli su prije nekoliko dana po preporuci prijatelja Davora Grzunova, Zadranina koji zadnjih tridesetak godina živi u Milanu. Kako kažu, o Zadru i Dalmaciji su čuli puno lijepih stvari pa je bilo samo pitanje vremena kada će doći. Za svoje su ljetovanje očekivano odabrali kolovoz, već tradicionalno mjesec godišnjih odmora svojih sunarodnjaka, popularni »ferragosto«. U kratkom razgovoru za Zadarski list, sumirali su svoje dojmove.
Malo je specijaliziranih jelovnika
– Prvi put smo ovdje i jako nam se sviđa. Davor nam je puno toga lijepoga ispričao o vašem gradu, zapravo o cijeloj Dalmaciji i kako vidimo nije ni najmanje pretjerao. Zadar je uistinu prekrasan grad, pogotovo stari antički dio. A, tek koliko je čist. E, na tome vam bez zadrške mogu pozavidjeti i daleko razvikanija turistička odredišta, prepričavaju svoje prve impresije Paola i Andrea.
Paola, kako nas informira, radi u jednom hotelu u Malpensi dok Andrea radi za jedan od najvećih milanskih cateringa pa su itekako dobro upoznati s pravilima ophođenja s klijentima. U kontekstu toga izdvajaju i jednu manu na koju su naišli tijekom svog boravka u gradu – nedostatku osmijeha na licima ljudi, kako onih na cesti, u prolazu, što i nije neki problem, kako dodaju, no i na licima profesionalnih turističkih djelatnika, što drže svakako neprimjerenim.
– Ne možemo reći da su ljudi grubi. Naprotiv, svi su fini no osmijeh na licu teško možeš naći. Eto to je ona glavna razlika između nas u Italiji i vas ovdje. Mi se stalno smijemo pa čak i onda kada nam nije do smijeha nabacit ćemo nekakav osmijeh, posebice kada je u pitanju posao. Ovdje izgleda, nažalost, ta pravila ne vrijede, iskren je mladi talijanski par.
Izdvajaju još jednu manu, a to je slaba ponuda specijaliziranih jelovnika po restoranima za ljude koji su alergični na mlijeko, gluten, sir…
Hvale meso, more, plaže…
– Ja sam jako izbirljiva i neka hrana mi ne odgovara, no nisam primijetila da u ponudi imate specijalizirane veganske, vegetarijanske ili jelovnike za osobe koje ne mogu konzumirati svu hranu, ističe Paola.
No, kako joj dodaje Andrea, zato je meso odlično.
– Vaše je meso fenomenalno. Čuli smo da je tako i evo i uvjerili smo se. Nismo još doduše probali janjetinu s ražnja za koju smo čuli da vam je specijalitet, no i to će doći na red. Davor nam kaže da se za tu vrstu hrane mora ići u predgrađe gdje su locirani restorani za »janjičare«, smije se Andrea.
Kako dalje dodaju, što se tiče hrane, nije im »legao« ni hrvatski kroasan jer je kao plastičan, no svjesni su da je teško naći po svijetu tako dobre kroasane kao što ih rade u Italiji.
– Naš je brioche (op. a. tal. kroasan) najbolji na svijetu, smiju se milanezi.
Paola i Andrea hvale i zadarske i Zadru bliske plaže. Kažu da su jedan dan bili na Kolovarima, drugi dan na Ugljanu, u Preku a treći dan u Ninu.
– More vam je divno kao i plaže. Obišli smo do sada tri,a u planu nam je otići i na Dugi otok kao i u Šibenik za kojega smo čuli da je prekrasan, da je uspio sačuvati nekakav stari štih, urbanu atmosferu i da ga ni pod razno ne bismo trebali zaobići. To ćemo vjerojatno sutra, ako se uspijemo probuditi jer Davor večeras radi party u svom vrtu, u svom kako čujemo poznatom »Secret gardenu«, kako ga je nazvao zbog lokacije, vrtu smještenom unutar starih zidina, uz sobe koje iznajmljuje. Bit će sigurno veselo, zaključuju Talijani.