Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

[FOTO] JUČER NA BELAFUŽI Svečano misno slavlje uz mons. Jurja Jezerinca, zabava uz Songkillerse

16.08.2019. 11:38
[FOTO] JUČER NA BELAFUŽI Svečano misno slavlje uz mons. Jurja Jezerinca, zabava uz Songkillerse


Na svetkovinu Velike Gospe u četvrtak 15. kolovoza središnje večernje koncelebrirano slavlje u svetištu Gospe Maslinske na zadarskoj Belafuži predvodio je mons. Juraj Jezerinac, umirovljeni vojni biskup u RH. „Rijetko koji blagdan u godini pokreće veliko mnoštvo vjernika, kao što je to svetkovina Velike Gospe. To je najraspjevaniji Marijin blagdan, kada s usana tisuća vjernika odjekuje pjesma vjere i pouzdanja u čast Majke Božje“ istaknuo je mons. Jezerinac, podsjetivši kako su i hrvatski vojnici i policajci pjevali pred lurdskom špiljom Gospina ukazanja tijekom hodočašća Hrvatske vojske i policije u Lurdu u vrijeme Domovinskog rata: „Dom nam čuvaj, Božja mati, tvojom molbom nek' se vrati, Božji mir na cijeli svijet“. Počeci blagdana Velike Gospe sežu čak u 4./5. st. „Dolikovalo je da ona koja je dala srce svoga srca, život svoga života, bude nagrađena najvećom nagradom, proslavom duše i tijela već na zemlji, odnosno na prijelazu u život vječni. Marija se vjerom uključila u veliko djelo Božjeg spasenja. Tako je postala suradnicom Božjom i majkom utjelovljenog Boga. Marija se uključila u veliko djelo spasenja ljudskog roda upravo onda kad je prihvatila biti majkom Sina Božjega“ istaknuo je biskup Jezerinac.
Apostol Ivan imao je nebesko viđenje koje je opisao u Knjizi Otkrivenja: „I znamenje veliko pokaza se na nebu. Žena odjevena u sunce, mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda“. „Ta žena je znak Blažene Djevice Marije. Sunce u koje je ona zaogrnuta je Isus Krist. A mjesec pod nogama označuje pobjedu nad zlom. Vijenac od 12 zvijezda predstavlja Crkvu Kristovu sazidanu na 12 apostola“ pojasnio je mons. Jezerinac, istaknuvši da je upravo ta slika nadahnula stihove najsvečanije hrvatske marijanske pjesme: „Zdravo Djevo, svih milosti puna, vječnog sunca ogrnu te sjaj. Oko čela zvjezdana ti kruna, ispod nogu stenje pakla zmaj“.
„Osnivači Europske unije, Adenauer, Schumann i De Gaulle unijeli su u grb Europske unije 12 zvijezda koje spominje Knjiga Otkrivenja. Tako su dali do znanja, a oni su to i vjerovali, da se Europa može graditi samo na kršćanskim temeljima, pod zaštitom i zagovorom Isusove Majke Marije. Jer zlo koje je prisutno u svijetu čovjek nije kadar svladati sam, svojim snagama, nego snagom Božjom i zagovorom Majke Božje“ poručio je mons. Jezerinac. „Knjiga Otkrivenja otkriva i izvor toga zla. To je Sotona, đavao. On je protivnik Božji, protivnik žene i djeteta. Ne samo djeteta Isusa, nego i svakog drugog djeteta. Žena koju je apostol Ivan gledao u svom viđenju nije samo Marija, nego je ona znak Majke Crkve, svih koji čuvaju Božje zapovijedi. Crkva je predstavljena kao žena koja u bolima rađa dijete koje Sotona hoće uništiti“ rekao je propovjednik upitavši: „Zašto tolika mržnja protiv Crkve Kristove? Zašto tolika mržnja protiv života?
„U svemu tome čovjek i danas vidi Zmaja kojeg spominje Knjiga Otkrivenja. Taj zmaj nije životinja, nego podrazumijeva bića izvanredne pronicljivosti usmjerena na ubijanje i smrt. Najčešće se služe ljudima, pa i profesijama humanitarnog karaktera, tako da su izvana u janjećem ruhu, a iznutra su strvinari. Duhovna borba između dobra i zla, između istine i laži, neprestano traje. To nije samo borba između čovjeka i čovjeka, naroda i naroda, nego to je borba protiv samoga Boga“ poručio je mons. Jezerinac, upozorivši da Zmaj vodi tu borbu i u našem narodu, posebno protiv djece, protiv nerođenih, protiv nevinih dječaka i djevojčica, nastojeći u njima uništiti ljudsko dostojanstvo. „Statistike kažu da je za 20 godina u Hrvatskoj ubijeno 842 000 začete, a nerođene djece. Kako to protumačiti, ako iza toga ne stoji Sotona, ubojica čovjeka od početka, kako ga je nazvao sam Isus. Čovjek postavlja pitanje, kuda to ide tvoja i moja Hrvatska“ upozorio je mons. Jezerinac, istaknuvši da
se toj suvremenoj pošasti može oduprijeti najprije snagom vjere i molitvom. Ako poznajemo Isusa Krista, drugačije ćemo živjeti, kaže umirovljeni papa Benedikt XVI.
Biskup je naveo primjer poznatog pjevača Andree Bocellija koji je javno posvjedočio zahvalnost svojoj majci koja ga nije htjela pobaciti, kako su joj to savjetovali liječnici. Majci koja je tom prigodom sjedila u prvom redu, na jednom velikom javnom događaju je rekao: „Mama, ti si učinila u svom životu najljepši izbor. Možda će ta tvoja gesta pomoći mnogim ženama da ne ubiju svoje dijete“. Bocelli se vratio na pozornicu i otpjevao pjesmu u čast svoje majke i majki širom svijeta.
Nakon mise, biskup Jezerinac predvodio je i procesiju s čudotvornom slikom Gospe Maslinske predjelom Belafuže. Tijekom cijelog dana svetište je pohodilo više tisuća vjernika svih generacija utječući se Gospinom zagovoru i zahvaljujući za uslišane molitve Majci Božjoj. (Ines Grbić)
 


Zabavni program na Brodarici
Za večernji, zabavni dio proslave ovog blagdana pobrinula se već 9. godinu za redom Udruga “Brodarica” i Društvo sportske rekreacije “Brodarica” koji su organizirali tradicionalnu manifestaciju, “Belafuška Fešta 2019.” na sportskom igralištu Brodarica.
Nakon mnogo godina u našem gradu nastupio je band “Songkillers”, nekada jedan od najistaknutijih funky and soul sastava u RH te pratnja “kralja funka” Dina Dvornika. Prije i nakon njih sve prisutne zabavljali su domaći rock/blues veterani “Combo Band”.
U gastro kutku za naše sugrađane pripremali su se riblji i mesni specijaliteti.