Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Fotografska priča o životu moliških Hrvata

16.08.2019. 11:44
Fotografska priča o životu moliških Hrvata


Nakon svečane sjednice Općine Sv. Filip i Jakov, u novo obnovljenoj kino dvorani održana je izložba » S one bane mora«, koja univerzalnim jezikom fotografije priča o životu moliških Hrvata,te prikazuje pejzaže Molisea te prve fotografije triju mjesta iz zraka: Kruča (Acquaviva Collecroce), Filiča (San Felice del Molise) i Mundimitra (Montemitro). Prikazane su također i povijest i sadašnjost preostalih triju hrvatskih naselja u talijanskoj regiji Molise. Projekt je zamišljen kako bi privukao pozornost javnosti fotografijama s motivima prirode i kulturne baštine moliških Hrvata.
Više od 500 godina
»Ciljevi i svrha ovog projekta su prvenstveno razvoj i očuvanje hrvatskog identiteta, te promoviranje znamenitosti i ljepota kraja u kojem moliški Hrvati žive i gaje svoje korjene već više od 500 godina«, naglašeno je na početku izložbe.
Izložbu je otvorio župan Zadarske županije Božidar Longin. Otvorenju izložbe nazočili su načelnik općine Sv.Filip i Jakov Zoran Pelicarić, fotograf Boris Kačan, Antonella D’Antuono predsjednica udruge »Jedna Musika« Molise, ujedno i predstavnica moliških Hrvata u Savjetu Vlade RH za Hrvate izvan RH, umjetnica iz Rima Sanja Knez, Zrinka Bačić, potpredsjednica Udruge Hrvatsko talijanski Mozaik Rim, voditeljica projekta »S one bane mora« i Boris Katičin, predsjednik Instituta za pomorsku baštinu ARS NAUTICA ili Institut for Maritime Heritage.
Posebna pozornost je na očuvanju kulturno-povijesnog fenomena moliških Hrvata u svrhu njegovanja tradicije i njezinog prenošenja na ostale Hrvate koji žive i djeluju izvan domovine, s naglaskom na prenošenju hrvatskog identiteta na mlađe generacije.
Prikazom fotografija vidljiva je ljubav i zajedništvo male zajednice moliških Hrvata.
Hrvatska u malome
Prikazana su tri prekrasna mala mjesta, njihovi trgovi, kalete i sakralne građevine koje neodoljivo podsjećaju na gradiće na hrvatskoj obali, od Istre do Konavala. Kruč, Filić i Montemitro, mali kameni gradovi, uistinu su primorska Hrvatska u malome, smještena na jugu Apeninskoga poluotoka.
Izložbu su u svibnju 2018. godine otvorili predsjednica Republike Hrvatske gđa. Kolinda Grabar-Kitarović i ministar turizma Republike Hrvatske Gari Capelli.
Pokrovitelji projekta su Središnji Državni ured za Hrvate izvan RH, Veleposlanstvo RH u Italiji, Ured Hrvatske turističke zajednice u Milanu i Udruga Hrvatsko-talijanski Mozaik Rim.