Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Izložba Petra Dolića, radionice puhanja stakla i popusti na suvenire

16.08.2019. 11:01
Izložba Petra Dolića, radionice puhanja stakla i popusti na suvenire


Muzej antičkog stakla danas ima Dan otvorenih vrata. Program je startao u 9 sati ujutro, a predviđen kraj je u 21 sat. Ulaz u muzej je  slobodan, a popust na suvenire iznosi 20 posto.
Jutarnje događanje je brojalo radionice puhanja stakla i izradu staklenih predmeta na plameniku koje će potrajati do 14 sati, a centralno događanje je izložba "Modeliranje svjetlom" Petra Dolića koju po programu treba otvoriti Zvonko Maković. Glazbeni dio događanja povjeren je Combo Blues Bandu.
– Muzej antičkog stakla u Zadru već punih 9 godina promiče staklo kao umjetnički medij kroz brojne izložbe, koje prezentiraju umjetnost oblikovanja stakla od antičke arheologije do suvremene umjetnosti. Na tom iznimno plodnom putu kroz muzejsku radionicu za obradu stakla prošao je zavidan broj eminentnih umjetnika, koji su svoj rad, osim na izložbama, prezentirali na radionicama i demonstracijama svog rada. Vizija Muzeja je osim predstavljanja umjetnika, predstaviti i razne tehnike te različite pristupe staklu kao umjetničkom mediju. Do sada su na izložbama i radionicama predstavljene tehnike puhanja, lijevanja stakla, rada na plameniku, oslikavanje stakla, tehnika staklene fuzije, vitraj i tiffany tehnika. U tom svjetlu planirana izložba "Modeliranje svjetlom" akademskog kipara Petra Dolića donosi sasvim novu tehniku u umjetničkoj obradi stakla, koju do sada nismo cjelovito prezentirali, a to je brušenje stakla, hladna obrada stakla s pravim kiparskim pristupom, naglasili su iz muzeja.
Petar Dolić, naime, kiparskim tehnikama obrađuje ohlađenu staklenu masu, klešući i brušeći apstraktne forme uglavnom nadahnute prirodnim oblicima, što se pokazalo vrlo interesantnim za zadarski Muzej antičkog stakla.
– Petar Dolić predstavlja svoj novi, do sada neizlagani ciklus portreta likovnih umjetnika, odnosno portreta likovnih umjetnika i njihovih djela sažetih u jednu cjelinu. Kako je sam kipar naglasio, staklo kao materijal omogućava mu novi pristup portretiranju, odnosno uz kiparski jezik pojavljuje se slikarski prostor igre svijetla i sjene koji se prožima kroz cijeli ciklus radova. Likovi ili fizionomije se mijenjaju, a djela umjetnika ponekad su najbolji portreti njih samih. Uz ovaj ciklus, Petar Dolić se u Muzeju antičkog stakla u Zadru predstavlja s tri nova rada, staklene skulpture prezentirane u instalacijama pod nazivom: Potopljeni antički grad, Zadar prije Zadra i Atlantida, rezimirali su izložbu iz muzeja.
 


Ravnatelj Fadić ponosan potražnjom suvenira iz MAS-a


– Dan otvorenih vrata imamo osam godina. Sve je počelo s natječajem Euroherca za 20 institucija ili pojedinaca, mladih institucija. A kako smo mi tada bili mladi, imali smo svega dvije godine, upali smo i dobili za muzejske prilike velikih 50 tisuća kuna. Od tada nam je Euroherc stalni partner i evo sada, kako sam već spomenuo, brojimo osam godina tijekom kojih, kada su ljetni dani u pitanju imamo jednom ili dva puta u sezoni Dan otvorenih vrata. Drago nam je da je događanje zaživjelo, da smo uspjeli privući i naše ljude kao i turiste koji se znaju iznenaditi kada vide da je ulaz u muzej besplatan. Što se tiče nekog materijalnog aspekta to nije u prvom planu no mogu s ponosom reći da su naši suveniri jako traženi, da imaju certifikat "Izvorno Hrvatsko" i da ih ne možemo toliko napraviti koliko se traže. Evo naša Ivana Matković ne može dovoljno "napuhati" minijatura borosilikatnih cijevi kolika je potražnja, ponosan je ravnatelj Ivo Fadić.