Sagrađen novi dom za obitelj Persola u Sikovu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Suradnjom Crvenog križa Biograd i Općine Sv. Filip i Jakov
Humanitarna akcija »Pružimo toplinu doma obitelji Persola« organizirala se s ciljem osiguranja minimalnih uvjeta za život obitelji Persola
OPĆINA SV. FILIP I JAKOV
Obnovljena kuća 78-godišnjeg Branka i Danice Persola iz Sikova u kojoj stanuju s dva odrasla sina s poteškoćama i invaliditetom

Humanitarna akcija »Pružimo toplinu doma obitelji Persola« za obitelj 78-godišnjeg Branka i Danice Persola iz Sikova uspješno je završila na svečanoj sjednici Općine Sv. Filip i Jakov kada je Franka Troskot, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Biograd na Moru, preuzela je ključeve kuće za obitelj Persola. Ova akcija provodila se u suradnji s Općinom Sv. Filip i Jakov.
Obitelj Persola broji četiri člana od kojih su roditelji Branko i Danica rođeni 1940. te dva odrasla sina s poteškoćama i invaliditetom. Obitelj živi u mjestu Sikovo u kućerku i bez nekih osnovnih uvjeta za život. Međutim, suradnjom Crvenog križa i Općine Sv. Filip i Jakov te donacijama raznih ustanova i nesebičnim radom brojnih volontera, ovim projektom i humanitarnom akcijom uspjelo se napraviti i osposobiti novi objekt za stanovanje obitelji koji se nalazi nedaleko od trenutnog im prebivališta. Već prije je u suradnji s Općinom Sv.Filip i Jakov napravljena septička jama, a Centar za socijalnu skrb Biograd osigurao je određena sredstva s kojima se izolirao krov (ploča), a nedavno su i napravljeni svi unutarnji radovi, žbukanje, postavljanje podloge za podove, postavljanje pločica, uređenje sanitarnog čvora, te ostali radovi koji su potrebni za uređenje interijera.
U svom govoru na svečanoj sjednici Općine načelnik Zoran Pelicarić osvrnuo se na socijalne projekte i aktivnosti i pritom spomenuo i suradnju s Crvenim križem na ovom projektu.
- Općina brine za žitelje od najranije dobi, pa tako isplaćujemo naknade za novorođenu djecu, sufinanciramo rad jaslica, vrtića, a ove godine krećemo i s izgradnjom novog vrtića u Turnju. Isto tako, sufinanciramo infrastrukturu matične i područnih škola, sufinanciramo stipendije svim redovnim studentima, a posebno smo ponosni što smo poslije niza godina završili izgradnju nove kuće za obitelj Branka i Danice Persola, u suradnji s Crvenim križem Biograd, kazao je Pelicarić. Humanitarna akcija se provodila i skupa sa sudionicima projekta »Zaželi – Sv. Filip i Jakov« kojeg je ova općina prva počela provoditi u Zadarskoj županiji, te koji ima za cilj povećati socijalnu uključenost i razinu kvalitete života 16 osoba kojima je potrebna pomoć u kući, zaposlenjem četiri teže zapošljive žene koje korisnicima pomažu u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. »Zaželi – Sveti Filip i Jakov« provodi se na području cijele općine Sveti Filip i Jakov koja ima 4.606 stanovnika naseljena u sedam naselja (D. Raštane, G. Raštane, Sikovo, Turanj, Sv. Petar na moru, Sv. Filip i Jakov i Babac), a svojim korisnicima, tj. osobama kojima je potrebna dnevna skrb i društvena aktivnost, omogućuje jednostavnije, zdravije i sretnije življenje.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)