Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

SMILJEVAC U KOROVU U gustišu i smeću kote se miševi i ulaze u stanove obližnjih zgrada

16.08.2019. 13:04
SMILJEVAC U KOROVU U gustišu i smeću kote se miševi i ulaze u stanove obližnjih zgrada


Tko i kada će privatne vlasnike zemljišta koja se nalaze između Ulice Ante Starčevića, Osnovne škole Smiljevac te POS-ovih i MORH-ovih zgrada primorati da urede svoje nekretnine te imaju li oni pravo držati ih zapuštene samo zato što su vlasnici, pitanje je koje postavljaju brojni stanari koji tamo žive. Radi se o velikoj površini koja nagrđuje taj gradski predio, a kako se nalazi uz frekventnu prometnicu koja vodi prema centru, to je ono što ulazeći u naš grad među prvim vide svi koji dolaze.
Zgodna lokacija za odlaganje otpada


Nakon što su te zgrade izgrađene i u njih uselili prvi stanari, više od deset godina čekalo se na uređenje pristupnih cesta, zelenih površina i parkirališta u dijelu između POS-ovih zgrada i Ulice Petra Skoka. Sama Ulica Petra Skoka rekonstruirana je u ožujku 2014. godine, a prilikom otvorenja za promet tadašnji gradonačelnik Zadra, Božidar Kalmeta, kazao je kako će Smiljevac nakon uređenja okoliša postati jedan lijepi i urbani gradski predio. Uskoro je uslijedio natječaj za uređenje okoliša, odnosno pristupnih cesta, parkirališnih mjesta i zelenih površina, a kad se konačno i uredilo 5000 metara četvornih između POS-ovih zgrada i Skokove, ostao je taj zarasli i neprohodni dio. Prije nešto više od godine dana u dijelu uz Bulevar na toj je površini izbio požar koji je zahvatio 30-ak metara četvornih, a nije se proširio prema zgradama, odnosno parkiralištu i automobilima samo zahvaljujući brzoj dojavi građana i činjenici da su vatrogasci skoro pa prvi susjedi. Osim što i dalje postoji opasnost da se takvo što ponovi, tamo se nalaze i hrpe smeća. Za neodgovorne građane to je postala zgodna lokacija za odlaganje starog namještaja, građevinskog otpada, zemlje i raslinja nakon čišćenja vrtova i okućnica, pa i samog kućnog smeća.
Hoće li Grad naložiti vlasnicima da urede svoje parcele?


Za razliku od brnestre i samoniklih judinih drva čiji su cvijetovi u proljeće oku ugodni, ničega drugog ugodnoga tamo nema. Najmanje su to razni glodavci koji se tu kote, a onda završe i po stanovima okolnih zgrada i u tome ih ne sprječava ni redovito provođenje deratizacije. Takvo neuređeno zemljište zgodno je i za odlaganje starih automobila, a kad je sve tako, onda brojni građani i uz kontejnere pored tog gustiša bacaju sve i svašta. Ponekad tamo danima stoje hrpe smeća i otuda se širi neugodan miris. A dokle tako?! Dva su moguća rješenja. Ili će vlasnici započeti gradnju stambenih zgrada kakve su predviđene DPU-om za taj predio, ili će reagirati Grad te naložiti vlasnicima da svoje nekretnine drže uređenima. Ako se takvo što može kad su u pitanju ruševne kuće, teško se pomiriti da je to neizvedivo u ovakvim situacijama.